Overzicht | Koers op tv: Evenepoel in België en Zwitserse champagne voor Mathieu? 

Hieronder lees je waar en hoe laat je je deze week wielrennen op tv ziet (en wie en wat je dan ziet).

mathieu van der poel

Tot en met zondag wordt de World Tour-koers Tour de Suisse verreden, vanaf woensdag wordt er ook in België gereden: de Ronde van België, oftewel de Baloise Belgium Tour. Alle info op een rijtje!

Ronde van Zwitserland

Gisteren begon de Ronde van Zwitserland al met een openingstijdrit waarin Tom Dumoulin z'n comeback (in natte omstandigheden, terwijl anderen op een droger wegdek reden) vierde met een zestiende plek. De rest van de week houden de renners het ook niet droog, want er is elke dag wel kans op een bui - of erger..

Echte sprinters hebben niet veel te zoeken in de Ronde van Zwitserland en laten de koers dan ook links liggen. Er zijn wel kansen voor sprinters met inhoud als Michael Matthews, Jumbo-Visma-aanwinst voor 2022 Christophe Laporte en... Mathieu van der Poel!

Op voorhand zijn de etappes op maandag en dinsdag geschikt voor hem (en de andere rappere mannen met een punch; waarbij dinsdag ook de 'echte' sprinters als Jake Stewart wellicht kans maken.

De rest van de week is het in Zwitserland aan de klimmers, al zijn het niet de steile klimmen die we bijvoorbeeld kennen uit de Giro. Op zaterdag staat er een klimtijdrit op het programma. De Koninginnenrit staat voor zondag op het programma. Daarin is het uitkijken naar mannen als Richard Carapaz, Maximilian Schachmann, Rohan Dennis, Pavel Siviakov, Jakob Fuglsang, Tiesj Benoot en Esteban Chaves.

Namens Nederland is het letten op Sam Oomen, Antwan Tolhoek en Wout Poels. (En natuurlijk houden we ook Tom Dumoulin in de gaten, maar hij is vooral aanwezig om op te bouwen/)

Eurosport zendt de koers (in principe) uit. Die twee woorden tussen haakjes erbij omdat Rolland Garros roet in het eten gooit... Op de Player van Eurosport kun je het sowieso altijd volgen en als het op Eurosport 1 of 2 is, dan begint de uitzending iedere dag om 15.40 en kun je de finish zo tussen 17.00 en 17.30 verwachten - en naar nu blijkt geeft Eurosport zelfs de voorkeur aan het uitzenden van herhalingen van wielerkoersen op Eurosport 2...

Hieronder zie je alle etappeprofielen.

Etappe 2, maandag

Etappe 3, dinsdag

Etappe 4, woensdag

Etappe 5, donderdag

Etappe 6, vrijdag

Etappe 7, zaterdag

Etappe 8, zondag

De Baloise Belgium Tour

Vanaf woensdag kun je tot en met zondag op Sporza ook naar de Ronde van België kijken. Doordeweeks zit je om iedere dag vanaf 14.45 goed (finish tussen 16.30 en 17.00) en vanwege het EK voetbal moet je er in het weekend iets vroeger bij zijn: om 13.30 (finish iets voor 15.00).

Met Remco Evenepoel aan het vertrek heeft de Ronde van België z'n droomrenner aan de start, maar met Caleb Ewan, Tim Merlier, Dylan Groenewegen en Sam Bennett (update: Sam Bennett is geblesseerd en vervangen door Mark Cavendish) staat het crême de la crême van de sprintwereld aan de start. Andere grote namen: Philippe Gilbert en Yves Lampaert.

Er staan buiten Dylan Groenewegen nog veel meer Nederlanders met ambitie aan de start. Wat te denken van man in vorm Ide Schelling. Ook onder andere Niki Terpstra, Koen Bouwman, Nils Eekhoff, Cees Bol, Danny van Poppel en Oscar Riesebeek geven acte de présence.

Deze renners krijgen de nodige sprintersritten voor de kiezen, maar op zaterdag is er bijvoorbeeld ook een rit door de heuvels van de Ardennen. Uiteraard zoeken de renners ook de Vlaamse kasseien(hellingen) op in de Baloise Belgium Tour. Donderdag is er een tijdrit van iets meer dan 10 kilometer.