doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Column | Eurosport, the home of cycling (voor koersen van twee dagen geleden...)

Onze redacteur is niet boos op Eurosport, maar diep teleurgesteld (oké, ook een beetje boos..). Lees hieronder zijn betoog.
@media (max-width: 679px){#fig-60cc61c9ccc0e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cc61c9ccc0e img{#fig-60cc61c9ccc0e img.lazyloading{width: 480px;height: 270px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-60cc61c9ccc0e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cc61c9ccc0e img{#fig-60cc61c9ccc0e img.lazyloading{width: 1000px;height: 563px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-60cc61c9ccc0e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cc61c9ccc0e img{#fig-60cc61c9ccc0e img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Ik had van tevoren de website tvgids.nl gecheckt en kon niet geloven wat er stond bij de dinsdagmiddagprogrammering van Eurosport 2: 16.00 tot 17.30 Criterium du Dauphiné, slotetappe. Huh? Die was toch zondag al verreden? Daar moet Ronde van Mathieu van der.. ehh... Zwitserland, etappe 3 staan. Foutje bij de mensen van tvgids.nl, kan gebeuren - er zijn ook zoveel zenders tegenwoordig...

Helaas, toen ik zo rond de klok van iets na vieren mijn tv op kanaal 411 van het Ziggo-kastje zette, leek het er toch op dat ik de mensen van tvgids.nl excuses verschuldigd was. Niks foutje. Ik zag Wilco Kelderman fietsen. Richie Porte in het geel. Mark Padun voorop.

Óf die drie haalden wel een heel straf kunstje uit en waren ook in Zwitserland actief óf Eurosport 2 zond daadwerkelijk een koers van twee dagen geleden uit, terwijl er ook live wielrennen op World Tour-niveau bezig was - en op wat voor niveau, op Mathieu van der Poel-niveau! Een tijdje dacht ik nog het eerste, zo idioot vond ik het, maar nee: Eurosport zond écht een koers van twee dagen geleden uit en liet Mathieu van der Poel in z'n witte broekie... ehh... hempie staan.

Kijk, dat er tennis op Eurosport 1 was, snap ik nog wel een beetje. Er zijn nu eenmaal onnozelaars die Pavljoetsjenkova tegen een andere ova die een balletje overslaan belangrijker vinden dan de edele wielersport. Zij moeten het licht nog zien en tot die tijd zal zo'n toernooitje als Roland Garros nog de voorkeur krijgen op het hoofdkanaal van Eurosport (Laurens ten Dam zou het trouwens prima doen op het gravel in Parijs, maar dat terzijde).

Maar dat het zelfbenoemde Home of Cycling deze week op het tweede kanaal geen fraai Zwitsers chalet is, maar een aftandse gedateerde stacaravan op een Franse stinkcamping zorgt ervoor dat ik Eurosport naar goed Radar-gebruik een koude douche wil geven - te vinden op die Franse stinkcamping.

Ik wás best te spreken over Eurosport als Home of Cycling, met gezellige huisgenoten als Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem. Tot diep in de nacht zaten we onder het genot van een biertje te praten over fietsen, dieren en koekjes. Tuurlijk, er hingen potsierlijke reclameboodschappen aan de muur, maar zo'n huis bouwen en onderhouden is niet gratis. Dat snap ik ook.

En oké, ik kon niet met alle huisgenoten even goed opschieten. Maar uit mijn tijd in studentenhuizen weet ik dat ieder huis z'n Bobbie Traksel heeft. Dat hoort erbij. Je geeft en je neemt. En ach, Bobbie hield zich in de Giro keurig aan het corveerooster; die talkshow na de koers was nog best te pruimen.

Maar wat mij betreft is het huis met die malle keuze van gisteren nu toch wel onbewoonbaar verklaard (zeker omdat ze de rest van de week de voorkeur geven aan de Ronde van Slovenië boven die van Zwitserland).

Een verklaring voor de vreemde keuze van de sportzender is dat ze ons naar het zolderkamertje dat Eurosport Player heet, willen lokken, maar dat is naast een dikke middelvinger voor je kijkers ook een dikke middelvinger naar je adverteerders lijkt me, want ik denk niet dat die hun where fun is fast-riedeltje (juist, van Zwift, met ambassadeur Mathieu van der Poel die fast is in Zwitserland..) tussen een etappe van twee dagen geleden door willen horen.

Hoe het ook zit; ik moet verhuizen. En vind maar eens woonruimte in deze tijden... Gelukkig biedt Vlaanderen mij als wielervluchteling noodopvang. De komende dagen is de Ronde van België gewoon in het betrouwbare Sporza-huis te zien, where the fun is Michel en José, met een koers die ook gewoon daadwerkelijk op dat moment verreden wordt.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws