HomeNieuwsJan-Willem van Schip uit Baloise Belgium Tour gezet om stuur

Jan-Willem van Schip uit Baloise Belgium Tour gezet om stuur

Vanmiddag berichtten we nog over het bijzondere aerostuur van Jan-Willem van Schip. De Nederlander kreeg toestemming om er mee te gaan koersen en was er meteen mee in de aanval. Vanavond kreeg hij echter, tot grote verbazing van zijn ploeg BEAT, te horen dat het stuurtje toch onrechtmatig was, waarna diskwalificatie volgde.

Voor wie zich afvraagt: waar gaat dit in hemelsnaam over? Klik dan eerst even op de onderstaande link. Daarin staat het hoe, wat en waarom van het stuurtje precies beschreven.

Het ABB (Aero Breakaway Bar) stuur dat Van Schip heeft laten ontwikkelen stelt de renner in staat om in aerodynamische houding op het stuur te liggen, terwijl hij de remgrepen vast blijft houden. Zo omzeilt hij de regels van de UCI, want sinds dit voorjaar is het niet toegestaan om met je onderarmen op het stuur te gaan liggen.

In eerste instantie was het stuur wel toegestaan, vandaar dat Van Schip zijn ploeg BEAT enigszins verbolgen reageert. “BEAT Cycling heeft met grote verbazing kennis genomen van de diskwalificatie van Jan-Willem van Schip in de Baloise Belgium Tour na de derde rit”, stelt de ploeg in een statement. “De diskwalificatie berust op het ABB stuur dat Jan-Willem tijdens de rit gebruikte en dat volgens de verklaring van de UCI niet toegelaten zou zijn. Dit kunnen wij niet plaatsen.”

“Sinds de lancering van het ABB stuur hebben we overleg hierover met de UCI. Op geen enkel moment heeft de UCI ons laten weten dat het stuur niet toegestaan zou zijn. Ook heeft de UCI geen noodzaak gezien in te gaan op het aanbod van de ontwikkelaar van het ABB stuur om de toelaatbaarheid verder te onderzoeken.”

“Op de ochtend voor de start van de derde etappe hebben we onze intenties om met het stuur te rijden besproken met de UCI commissaris ter plaatse”, besluit de ploeg. “Hier hebben we groen licht gekregen om met het stuur te starten. De UCI heeft hier geen enkel voorbehoud bij gemaakt. BEAT meent dat de diskwalificatie onterecht is en Jan-Willem van Schip in grote mate dupeert.”

Verbazing bij organisatie Ronde van België

Ook de organisatie van de Ronde van België is verbaasd. “Vanmorgen voor de rit werd het stuur van Van Schip nog goedgekeurd door een UCI-commissaris”, zegt Christophe Impens namens organisator Golazo tegen Sporza.

“Vanuit Aigle heeft de UCI dat stuur afgekeurd op basis van de tv-beelden. Als organisator vinden we het jammer dat we Van Schip verliezen uit onze wedstrijd. Hij is een kleurrijk figuur. Maar als de UCI beslist dat zijn stuur niet reglementair is, dan moeten we die beslissing volgen.”

Kritiek uit peloton

In het peloton zijn meerdere renners niet blij met het stuurtje, zo blijkt uit enkele tweets.

Beeld: BEAT Cycling

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...