Dumoulin 5e in tijdrit Zwitserland: 'Ging kapot op laatste kilometer van de klim' 

Er zit progressie in! Prima prestatie toch?

tom dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Hij is nog niet helemaal terug op z'n oude niveau, maar er zit al wel duidelijk progressie in bij Tom Dumoulin! In de tweede tijdrit in de Ronde van Zwitserland werd de Limburger vijfde. Rigoberto Uran won de rit tegen de klok; er stond geen maat op de Colombiaan.

De tijdrit bestond kort gezegd uit een klim en een afdaling. Dumoulin besloot alles op z'n tijdritfiets te rijden (zoals hij dat in de Tour op Planches des Belles Filles ook deed). Hij zette aan de meet de snelste tijd neer, maar al snel dook de verrassende Gino Mäder eronder.

Van de klassementsmannen zette Rigoberto Uran dus een absolute toptijd neer. Hij was 56 seconden sneller dan de Nederlander. Ook Alaphilippe en Carapaz doken nog onder de tijd van Dumoulin, maar daar bleef het bij: vijfde.

Daar was hij direct na afloop tevreden mee tegenover AD-journalist Daniël Dwarswaard, maar de winnaar in Dumoulin was ook kritisch op zichzelf. "Ik ben competitief, maar de laatste kilometer van de klim ging ik kapot. Daarom kon ik niet vol de afdaling in. Het zal beter moeten richting de Spelen. Maar voor nu ben ik tevreden."

Door zijn overtuigende zege in de tijdrit schuift Uran op naar de tweede plaats in het algemeen klassement; Carapaz blijft leider. Sam Oomen werd op 2 minuut 14 24e in de tijdrit en behoudt z'n achtste plek in het algemeen klassement. Thymen Arensman reed 10 seconden sneller dan Oomen (maar speelt geen rol in het klassement.

Hieronder zie je de top 10 van de tijdrit en de top 10 van het algemeen klassement. Morgen staat er nog een bergrit op het programma.

Nieuws
  • Cor Vos