Interview | Bernard Hinault over Mathieu van der Poel: 'Hij heeft de potentie om de Tour te winnen'

Met de onverwachte Grand Départ in Bretagne krijgt de Tourorganisatie ook een kans om de grootste Franse renner aller tijden in het zonnetje te zetten. Speciaal voor Wieler Revue analyseert Bernard Hinault (66) alvast de etappes in ‘zijn’ regio. En geeft hij zijn, zoals altijd ongezouten, mening over de wielerwereld.

Interview | Bernard Hinault over Mathieu van der Poel: 'Hij heeft de potentie om de Tour te winnen'
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

De Mur de Bretagne is inmiddels een vertrouwd gezicht geworden in de Tour. Hinault noemt de klim hun Alpe d'Huez. Toch kijkt hij ook uit naar de eerste etappe. "De openingsetappe naar Landerneau kan wel eens een aangename verrassing worden. Ten eerste door het prachtige decor vooraf, maar ook de finale, die het grote publiek nog niet kent. Met renners als Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe en Sagan kan het niet anders dan vuurwerk opleveren."

Hinault vertelt in de Wieler Revue Tourspecial dat hij uitkijkt naar het debuut van Van der Poel in La Grande Boucle: "Zowel Van der Poel als Wout van Aert hebben de potentie om de Tour te winnen, naar mijn mening. Van Aert heeft dit jaar weer een stap gezet, voor Van der Poel zal het de eerste kennismaking met het hooggebergte worden. Ik ben zeer benieuwd. En de eerste twee etappes leveren meteen twee mooie kansen op voor beide mannen."

Toch is olympisch goud, en niet de Tour, zijn hoofddoel deze zomer. Kunt u dat begrijpen?

"Jazeker. Ik ben nooit in die positie geweest, want in mijn tijd was de Olympische wegrace alleen voor amateurs. Maar als het wel voor de profs zou zijn geweest, had ik daar ook zeker willen winnen."

U heeft ook gekoerst met zijn grootvader, Raymond Poulidor. Ziet u veel van Poulidor terug in Van der Poel?

"Op zich wel, maar ik vind dat Mathieu meer karakter toont op de fiets dan Raymond destijds. Mathieu is een echte winnaar, en Raymond was dat natuurlijk niet. Het palmares van Mathieu is nu al indrukwekkend, en zal alleen maar groter worden. Kijk bijvoorbeeld naar de Ronde van Vlaanderen dit jaar. De reactie op het moment dat Asgreen wint tekent de echte kampioen. Een kampioen zoekt geen excuses. En hij weet dat hij nog vele keren zal gaan winnen. Ik denk dat hij ook droomt van een zege in Landerneau, dat zou een mooi symbool zijn naar Raymond. Ik hoop het zelf ook, trouwens: dat hij daar wint."

Over generatiegenoten gesproken: heeft u nog contact gehad met Joop Zoetemelk, na zijn ongeluk?

"(Slikt even) Ja, we hadden ook daarvoor nog altijd contact. Ik ben daar heel erg van geschrokken, ook omdat het zo’n heftige impact op Joop had. Hopelijk komt hij er weer helemaal bovenop."

Het complete interview met Hinault, waarin hij mening geeft over onder meer het Grand Départ in zijn Bretagne, Remco Evenepoel en Primož Roglič, lees je in de Wieler Revue Tourspecial.