Van der Breggen Nederlands kampioene tijdrijden: 'Zo voelde het niet onderweg'

Anna van der Breggen is Nederlands kampioene tijdrijden geworden. De wereldkampioene was op het parkoers in en rond Emmen sneller dan Ellen van Dijk en Lucinda Brand. Annemiek van Vleuten werd vierde.

Van der Breggen Nederlands kampioene tijdrijden: 'Zo voelde het niet onderweg'

De rensters moesten tweemaal een parcours van 16 kilometer, met daarin de Muur van Emmen, afleggen. De eerste renster die een richttijd neerzette was Demi Vollering. De winnares van Luik-Bastenaken-Luik mocht lang op de hotseat zitten, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plek.

Nadat, de als laatste gestarte, Annemiek van Vleuten ook het tussenpunt was gepasseerd werden de verhoudingen wel duidelijk. Anna van der Breggen was de snelste, op enige afstand gevolgd door Ellen van Dijk en Lucinda Brand. Dat Van Vleuten zou meespelen om de knikkers werd toen wel duidelijk.

Uiteindelijk was Van der Breggen bij de finish 13 seconden sneller dan een zeer tevreden Van Dijk. De wereldkampioene van 2013 liep dit voorjaar een coronabesmetting op en is duidelijk op de weg terug. Lucinda Brand werd op 32 seconden derde terwijl Annemiek van Vleuten net binnen de minuut finishte.

Na afloop was Van der Breggen, uiteraard, erg blij. "Lekker dit", zei ze tegen de camera's van Dagblad van het Noorden. "Zo voelde het niet onderweg, het was erg zwaar. Ik heb lang geen tijdrit gereden en dan is het altijd even afwachten. Ik vond het parkoers heel mooi, mooier dan twee jaar geleden toen het eigenlijk een lange weg was. Nu was er veel variatie en was het erg technisch. De Muur van Emmen was ook mooi."

"Ik weet dat ik in vorm ben, want ik heb de laatste wedstrijden die ik reed gewonnen, maar tijdrijden is wel wat anders. Er is lang geen tijdrit geweest."

Vrouwen
  • Cor Vos