Joop Zoetemelk nog altijd herstellende van aanrijding: 'Fietsen gaat nog een beetje moeilijk'

Joop Zoetemelk is te gast in Drenthe bij het NK wielrennen. De winnaar van de Tour de France van 1980 blikt vooruit en heeft het ook nog even over zijn herstel na een aanrijding op de fiets in september vorig jaar.

Joop Zoetemelk nog altijd herstellende van aanrijding: 'Fietsen gaat nog een beetje moeilijk'

"Het is een kleine Mont Ventoux", lacht Zoetemelk voor de camera van RTV Drenthe, terwijl hij wijst naar een deel van de Col du VAM waar men nog mee bezig is. "Er moet nog zand en gras op, maar zoals die berg er nu uit ziet, met die kale strook, zo lijkt het de Ventoux wel."

Zoetemelk verwacht dat het, net als vorig jaar, een slopend NK gaat worden. "Mathieu van der Poel heeft hier vorig jaar goed huisgehouden. Ik denk dat nu weer slopend gaat zijn. Ik weet niet hoe het weer zal zijn. Misschien weer warm of met een onweersbui. Maar dat maakt niet uit, het is een heel mooi parkoers. Het is niet iets voor sprinters, maar meer voor een complete renner die kan klimmen. Maar het is bijna 200 kilometer he?", onderstreept hij de zwaarte van de wedstrijd.

De tweevoudig Nederlands kampioen verwacht daarom ook een mooie wedstrijd. "Het is een parkoers van zo'n zeven kilometer lang en elke keer moet je de VAM-berg weer op en dat gaat slopend zijn. Het gaat een heel mooi kampioenschap worden."

Op voorhand Mathieu van der Poel aanwijzen als winnaar wil Zoetemelk nog niet doen. "Hij is de favoriet, maar hij is niet de enige. Op een parkoers als dit gaat de beste winnen. Of laat ik het zo zeggen; de strijdlustigste gaat winnen. Die kan al vroeg aanvallen. Het zou wel een parkoers voor mij geweest zijn, vroeger."

Aanrijding

Vorig jaar september kwam Zoetemelk hard ten val, toen hij werd aangereden door een automobilist tijdens een fietstochtje. Hij is nog steeds herstellende. "Op het ogenblik gaat fietsen nog een beetje moeilijk", vertelt hij, wanneer hem gevraagd of hij nog een naar Drenthe komt met de fiets. "Ik hoop dat ik over een jaar m'n handen weer beter kan gebruiken en aan m'n stuur kan trekken."

Nieuws
  • Cor Vos