HomePelotonpraatAlle leuke statistiekjes die je moet weten over de renners uit de...

Alle leuke statistiekjes die je moet weten over de renners uit de komende Tour de France

ProCyclingStats is een website die alles, maar dan ook alles bijhoudt op het gebied van wielrennen. Dit zijn de leukste wetenswaardigheden over het peloton dat je in de komende Tour aan het werk gaat zien. Van gemiddeld gewicht tot de renner die al de meeste kilometers in de benen heeft (een Nederlander!)

1) Landen met de meeste deelnemers

Traditiegetrouw levert Frankrijk de meeste renners aan de Tour de France (dat komt door de wildcards voor de Franse ploegen). 33 zijn het er deze editie. Daaronder vinden we België met 22, Spanje met 17, dan Nederland al met 14 en de top 5 wordt toch wel verrassend afgesloten door Duitsland met 12 renners.

Verder nog: 11 Denen, 10 Australiërs, 10 Britten, slechts 9 Italianen, 6 Colombianen, 6 Zwitsers, 4 Oostenrijkers, 4 Slovenen (wel stuk voor stuk klasbakken..), 4 Amerikanen, 3 Canadezen. Landen met één renner in de Tour: Israël, Slowakije, Letland, Litouwen, Tsjechië, Ecuador en Ierland.

Gemiddelde leeftijd

Je zou zeggen dat de gemiddelde leeftijd van een Tour-renner gezien al het jonge geweld lager ligt, maar deze Tour is de gemiddelde renner 29,63 jaar oud. De jongste is Fred Wright van Bahrain Victorious met 22 jaar en 14 dagen (Pogacar staat 5e op dat lijstje met 22 jaar en 279 dagen).

De oudste renner deze Tour is uiteraard Alejandro Valverde met 41 jaar en 62 dagen. Andere ervaren rotten: Philippe Gilbert (38 jaar en 357 dagen) en André Greipel (38 jaar en 346 dagen).

Gemiddeld gewicht en lengte

Een gemiddelde Tour-renner is 69,3 kilo bij een lengte van 1,81 meter. Die kilo's blijft enigszins gokken, omdat renners daar toch vaak een beetje geheimzinnig over doen, dus het zou in werkelijk weleens wat lichter kunnen zijn…

Kenny Ellisonde (achter) haalt als klein mannetje de gemiddelde lengte en gewicht danig omlaag…

Meeste Tours

Van de renners in deze Tour reed Valverde er de meeste (13); ook niet zo gek natuurlijk gezien z'n leeftijd. Tony Martin (12), Mark Cavendish (12), Pierre Rolland (11), Richie Porte (10) en Geraint Thomas (10) doen ook leuk mee. Dat geldt ook voor Bauke Mollema en Robert Gesink, die respectievelijk aan de start van hun 10e en 9e Tour staan.

Meeste kilometers dit seizoen

Over Mollema gesproken; hij is van de renners die deze Tour starten degene die al de meeste wedstrijdkilometers in de benen heeft: 7389 om precies te zijn. Ook niet zo gek natuurlijk, want hij reed al de Giro. Dat geldt ook voor mannen als Peter Sagan (6852) en Thomas De Gendt (6742).

Bauke Mollema, met z’n tong nog niet op het stuur.

Debutanten

Van de 192 renners die aan de start staan, rijden er 45 hun eerste Tour. Dat is bijna een kwart van het totale deelnemersveld. Onder die debutanten de jongste deelnemer Fred Wright, tijdritkanon Stefan Bissegger, Nederlanders Ide Schelling en Nils Eekhoff en de mooiste naam die meedoet deze Tour: Aurélien Paret-Peintre. O ja, en Mathieu van der Poel natuurlijk…

Renners die zich bij ‘De Club van 23’ kunnen voegen

Dan Martin was in de Giro de meest recente naam die zich bij het prestigieuze rijtje actieve renners voegde dat minimaal één etappe in alle drie de grote rondes wonnen. Deze Tour kunnen Matej Mohoric, Nacer Bouhanni en Esteban Chaves dat doen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: ‘Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien’

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op...

Meer zoals dit

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

11 K*tsituaties die iedere wielrenner herkent

1) Als je al wind tegen hebt en er een tegemoetkomende vrachtwagen passeert Je bent...

Video | Verkenning VAM-berg: verslag van een duizelingwekkende klim naar 4800 centimeter hoogte

Met het oog op het NK op en rond de VAM-berg zie je hier een video van de klim waar de renners heeeel vaak overheen moeten. Over ijle lucht, de Alpen zien en zuurstofmaskers..