Tour | De Alpen! Alles wat je moet weten over etappe 8: Oyonnax-Le Grand Bornand

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers (finish tussen 17.00 en 17.30)

In 2020 lag in de eerste week al een zware bergetappe, maar dit jaar moeten we traditioneel wachten tot het eerste weekend voordat de echte bergen worden opgezocht. De achtste etappe is 151 kilometer lang en daarin krijgen de renners liefst zes gecategoriseerde beklimmingen voor de kiezen.

Een ideale rit om mee te zitten in de ontsnapping, maar dat zal niet makkelijk worden. Direct vanuit het vertrek wacht een beklimming van vijf kilometer aan 6,7 procent. Vervolgens is het lange tijd vrij rustig, maar op ruim vijftig kilometer van de streep kan het spektakel losbarsten.

Met eerst de Côte de Mont-Saxonnex (5,8 kilometer aan 8,4 procent), vervolgens de loodzware Col de Romme (9,1 kilometer aan 8,9 procent) en tot slot de Col de la Colombière (7,4 kilometer aan 8,5 procent). De top van die laatste beklimming ligt op vijftien kilometer van het einde. In de afdaling valt nog een en ander recht te zetten, maar het moge duidelijk zijn dat de stijgingspercentages in de eerste bergetappe voor verschillen gaan zorgen.

De laatste vijf kilometer van de Colombière lopen telkens aan negen procent of meer omhoog. De Tour de France is vaker gefinisht in La Grand-Bornand. Andreas Klöden zal geen goede herinneringen hebben aan de plek. De Duitser leek in 2004 niet meer te kunnen verliezen, maar werd op de meet geklopt door Lance Armstrong.

Vijf jaar later werd hij door een aanval van ploegmaat Alberto Contador de vernieling ingereden. De Spanjaard reed verder met de Schleck-broers en zette de verhoudingen in de Astana-ploeg verder op scherp.

Profiel

Profiel laatste klimmen

Historie

Pas net prof zette Linus Gerdemann een dikke vette zege op zijn erelijst. De Duitser was pas net in dienst van Team CSC, maar dat weerhield hem er niet van om de achtste etappe in de Ronde van Zwitserland te grijpen. Twee jaar later zou hij zijn naam definitief vestigen met een dubbelslag naar La Grand-Bornand.

Weer twee jaar later zou Gerdemann in opspraak raken door een tv-uitzending van de ARD, waarin gesteld werd dat de klimmer zijn bloedwaarden dusdanig schommelden dat hij doping gebruikt zou hebben. Hij ontkende, maar zijn band met de omstreden trainer Luigi Cecchini sprak niet bepaald in zijn voordeel.

Hij is nooit geschorst, maar de potentie van Gerdemann is er nadien ook nooit meer echt uitgekomen. De Duitser is uitgegroeid tot een eendagsvlieg die zijn moment van roem kende op La Grand-Bornand. In 2016 stopte Gerdemann met wielrennen.

Begin dat jaar gaf hij nog een interview aan Radsport-News waarin hij vertelde hongerig te zijn om zijn carrière van extra glans te voorzien. “Je hebt een beetje geluk nodig. Ik heb topkoersen gewonnen, maar de verwachtingen waren ongelooflijk hoog. Over het algemeen ben ik tevreden. Het is nog niet voorbij, want ik heb nog steeds de ambitie om te presteren.”

Alpen versus Pyreneeën

Een Tour de France is niet af zonder een aantal ritten door de Alpen en Pyreneeën. De ene keer wordt de bergketen aan het oosten van Frankrijk eerst aangedaan en een andere keer zijn de zuidelijk gelegen bergen de eerste bergen die de renners zien. Deze editie zal er eerst gestreden worden in de Alpen en ligt het zwaartepunt in de Pyreneeën, maar hoe zijn de verhoudingen deze eeuw?

Liefst dertien keer deze eeuw waren de Alpen het toetje van de Tour de France. Inclusief dit jaar is dat voor de Pyreneeën negen keer. Sowieso zijn de Alpen net iets meer in trek bij de organisatie, want over het algemeen krijgen de Alpen ook meer etappes toegewezen. Het is discussieerbaar wat precies een grote bergetappe is, maar een snelle schets leert dat sinds de eeuwwisseling 51 bergetappes zijn georganiseerd in de Pyreneeën en liefst 65 ritten in de Alpen.

Bekijk het originele bericht