HomeNieuwsRitwinnaar Pogacar deelt keiharde dreun uit aan concurrentie, Van der Poel blijft...

Ritwinnaar Pogacar deelt keiharde dreun uit aan concurrentie, Van der Poel blijft in geel

Een fenomenale Tadej Pogacar heeft de eerste individuele tijdrit in de Tour de France gewonnen. De Sloveen heeft daarmee meteen het eindklassement naar zijn hand gezet. Mathieu van der Poel blijft na een vijfde plek desondanks in het geel.

Rond het middaguur ging de Noor Amund Grøndahl Jansen als eerste van start, maar het was uiteindelijk een Deen die de eerste richttijd neerzette. Mikkel Bjerg van UAE Team Emirates deed ruim 33 minuten over het 27,2 kilometer lange parkoers. Even leek Bjerg een serieuze kandidaat om de dagzege te worden, want de weersomstandigheden sloegen om. Grootste slachtoffers van die omstandigheden waren schaduwfavorieten voor de dagzege Brandon McNulty en Stefan Bissegger, die bijna ten val kwam.

Toen de omstandigheden weer beter werden, bleek dat de tijd van Bjerg niet goed genoeg zou zijn. De eerste die eronder dook was Mattia Cattaneo. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step was zes seconden sneller en mocht zich melden in de hotseat. Dat feest was echter niet voor lang, want een van de topfavorieten op de dagzege was ondertussen ook op weg. Küng snoepte nog eens 36 seconden van de toptijd af. De Zwitser was er nog allerminst, want bij het eerste tussenpunt bleken Jonas Vingegaard en Kasper Asgreen een serieuze bedreiging te vormen. De Denen wisten de tijd van Küng echter niet te verbeteren, al kwam de Team Jumbo-Visma-renner tot op acht seconden.

Ondertussen reed de zwaargehavende Roglic een zeer degelijke tijdrit, maar wat zijn tijd echt waard zou zijn moest blijken bij het zien van de tijden van zijn grote rivaal Pogacar. En die waren in orde, want de Tourwinnaar van vorig jaar dook zelfs ruimschoots onder de tijd van Küng. De Sloveen was bij het tweede tussenpunt al zeventien seconden sneller dan de Zwitser en aan de finish werd dat met nog een seconde uitgebreid. Topfavoriet Wout van Aert kon in het begin net als Mathieu van der Poel nog enigszins in de buurt blijven van de tijd van Pogacar, maar kwamen aan de streep niet in de buurt van de kopman van UAE Team Emirates. Topfavoriet Van Aert moest liefst een halve minuut toegeven.

Met de dagoverwinning zet Pogacar meteen het eindklassement naar zijn hand. Door zijn keiprestatie heeft hij een voorsprong van liefst 1 minuut en 40 seconden opgebouwd op zijn grote rivaal Roglic en 1 minuut en 36 seconden op iemand als Richard Carapaz. De grote vraag die nog bleef was of Pogacar Van der Poel in de tijdrit al uit de leiderstrui kon rijden. Waar de Nederlander bij het eerste tussenpunt acht seconden langzamer was, daar liep zijn achterstand vervolgens steeds harder op. Met een uiterste krachtsinspanning zorgde Van der Poel ervoor dat hij de gele trui kon behouden. In de daguitslag eindigde hij als vijfde.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...