Tour de France: Cavendish pakt ook zesde etappe

Mark Cavendish heeft ook de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij bleef Jasper Philipsen en Nacer Bouhanni voor.

Cavendish

De zesde etappe beloofde een rit voor de sprinters te worden, maar in de beginfase reed desondanks een zeer gevaarlijke vluchtersgroep weg. Met Greg Van Avermaet, Kasper Asgreen, Søren Kragh Andersen, Nils Politt, Jonas Rickaert, Thomas De Gendt, Georg Zimmermann en Toms Skujins zat een aantal grote motoren in de vlucht van de dag. Mede doordat Rickaert vooral bezig was met het beschermen van zijn kopmannen Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen en Tim Merlier was de samenwerking niet optimaal. Het was een geluk bij een ongeluk voor Groupama-FDJ, dat niemand mee had en in de achtervolging vol aan de bak moest voor sprinter Arnaud Démare.

Toen het peloton dreigde terug te keren ging Van Avermaet nog eens op de pedalen staan. De olympisch kampioen sloeg een gat, maar kreeg in eerste instantie niemand met zich mee. In het vervolg maakte de Duitser Roger Kluge nog de oversteek, maar het tweetal leek te beginnen aan een niet af te maken avontuur. In het peloton namen Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick Step het heft in handen, waardoor het tweetal nooit een hele grote voorsprong wist te pakken. Met nog vijftien kilometer te gaan bleken Kluge en Van Avermaet nog een beetje energie te hebben over gehouden. Ze liepen in de finale nog een tiental seconden uit, maar op zeven kilometer van het einde ging de gashendel helemaal open.

Van Avermaet en Kluge kwamen nog relatief ver, maar werden op een kleine drie kilometer van de meet opgeslokt. Het woord was vervolgens aan de sprinters. Deceuninck-Quick Step zat geweldig gepositioneerd en zorgde voor een prima lead-out, maar met een geweldige beurt bracht Van der Poel het treintje van Alpecin-Fenix weer op orde. De lead-out van Alpecin-Fenix was daardoor uitstekend, maar Jasper Philipsen wist het wederom net niet af te maken. Het was Cavendish die sneller was en een tweede ritzege boekte. Cees Bol was op plek zes de beste Nederlander.

Nieuws
  • Cor Vos