Ben O'Connor: 'Ik besloot niet te denken aan de rit, want je weet nooit wat Pogacar van plan is'

De etappe en de tweede plaats in het klassement: het kon vandaag niet op voor Ben O'Connor. "Ik dacht niet aan de rit, want je weet nooit wat Pogacar van plan is."

Connor
  • Ben O’Conner Ben O’Conner

Al vanaf de beginfase van de etappe zat O'Connor vooraan. Samen met Wout Poels, Lucas Hamilton, Michael Woods, Nairo Quintana en Sergio Higuita bleek hij de beste vluchter. Waar zijn concurrenten een voor een de man met de hamer tegenkwamen, daar kon O'Connor het tempo vasthouden. "Het idee vooraf was om helemaal niet mee te gaan in de vluchtgroep", vertelde O'Connor na afloop. "Toen ik er zat, wist ik helemaal niet wat ik moest doen. Ik probeerde zo kalm mogelijk te blijven. Toen het tijdsverschil groter en groter werd, begon ik rekening te houden met een etappezege. Al besloot ik om er niet aan te denken, want je weet nooit wat Pogacar van plan is."

De Sloveen ging nog wel ten aanval, maar was veel te ver om het O'Connor nog moeilijk te maken. "In tegenstelling tot na de finish hou ik mijn emoties nu wel onder controle. Het is alleen al een droom om hier te zijn, maar om dan ook nog te winnen... De ploeg heeft veel vertrouwen in me. Hier winnen is echt geweldig." Na zijn huzarenstukje naar Tignes heeft O'Connor ook de mogelijkheid op het rijden van een mooie klassering in het eindklassement, want hij eindigde ook in de achtste etappe al in de groep met klassementsrenners als Wilco Kelderman, Enric Mas en Jonas Vingegaard.

Wie is O'Connor?

We gaan O'Connor dus ongetwijfeld nog vaker zien in deze Tour de France, maar wat is eigenlijk zijn achtergrond? De Australische klimmer werd in 2017 prof bij Team Dimension Data en reed het jaar erna een prima Giro d'Italia. O'Connor leek een top 10 notering te gaan behalen, maar crashte in de negentiende etappe in een afdaling. Het gevolg: een gebroken sleutelbeen. Nadien duurde het even vooraleer hij zich weer van zijn beste kant zou laten zien. Hij won nog voor die Giro etappes in de Ronde van Oostenrijk en Tour de Alps, maar nadien kwam zijn potentieel een tijdje niet aan de oppervlakte.

Tot de Giro d'Italia van vorig jaar, waarin hij de vijftiende etappe wist te winnen. Toeval of niet, maar een paar dagen later signeerde O'Connor een verbintenis met Ag2r Citroën Team. Voor slechts één jaar. Al is ondertussen zijn contract verlengd tot en met 2024. Dit seizoen presteerde de aan de westkust van Australië geboren O'Connor wonderlijk goed. En vooral heel constant. Zo werd hij twaalfde in Parijs-Nice, zesde in de Ronde van Romandië en achtste in het Critérium du Dauphiné.

Nog enkele feitjes waarmee je indruk kunt maken als wielerkenner. O'Connor zou wijnmaker willen zijn als hij geen wielrenner was geworden, houdt van wijn, eten, skiën en lezen en is fan van de muziek van Dope Lemon en Nicolas Jaar.

Eerste emoties na afloop