Toffe maar zware uitdaging: vriendengroep rijdt route van eerste Tour de France uit 1903

In de categorie: fantastische maar loodzware uitdagingen: lees hieronder over dit bijzondere avontuur dat toch uitmondt in de quote 'we zijn niet helemaal geschift'...

tour de france 1903

Steeds meer fietsers zoeken het in vrij extreme uitdagingen. Er zijn veel groepen die bijvoorbeeld een rondje over de gehele provinciegrens rijden, de vriendengroep rond Studio Sport-presentator rijdt ieder jaar op de langste dag een bijzondere route van zo'n 400 kilometer en de prof Lachlan Morton rijdt op dit moment in z'n eentje het gehele Tour-parkoers plus verplaatsingen.

Allemaal mooi, maar een Groningse vriendengroep heeft misschien wel de mooiste uitdaging bedacht. Zij rijden namelijk vanaf aankomende maandag de gehele route van de allereerste Tour de France in 1903, meldt RTV Noord.

Dat klinkt lood-en loodzwaar, maar er is voor de vriendengroep van Arjen Dijkstra één voordeeltje: de eerste Tour bestond uit 'slechts' zes etappes. Maar dat nuanceert Dijkstra gelijk maar even tegenover de regionale Groningse omroep. "Dan denk je: O, dat valt wel wat mee. Maar de kortste etappe is 270 kilometer en de rest is allemaal tussen de 390 en 490 kilometer."

Dat wordt dus zes dagen 's ochtends om vijf uur beginnen en 's avonds laat aankomen bij de finishplaats van die dag. Hoe kwamen ze zo op dit idee? "Ik fiets veel met een groep vrienden en we doen altijd gekke dingen. Een van hen werd 50 en zei: Ik wil geen midlifecrisis waarbij ik een motor koop, ik wil wat anders doen, iets heel geks. En dit kwam eruit."

De mannen hoeven niet te bikepacken, want één van de vrienden vond deze uitdaging toch net iets te gek, maar wilde er wel in de auto achteraan. De heren hebben zichzelf ook na iedere etappe een rustdag gegeven. "We zijn niet helemaal geschift", aldus Dijkstra.

Je volgt het hele avontuur hierrrr op het blog dat hij bijhoudt.

Pelotonpraat
  • YouTube Pratiks