HomeTour de FranceTour | Laatste bergrit (en wat voor één)! Alles wat je moet...

Tour | Laatste bergrit (en wat voor één)! Alles wat je moet weten over etappe 18: Pau-Luz Ardiden

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers (finish tussen 17.15 en 17.45)

De laatste echte bergen, de laatste kans voor de minder goed tijdrijdende klassementsrenners om de Tour de France overhoop te gooien. Net als in de etappe ervoor is de aanloop naar de ontknoping van de achttiende rit voornamelijk vlak. De eerste tachtig kilometer zijn niet al te moeilijk, maar vanaf dan doemen de monsters op.

Te beginnen met de Col du Tourmalet (17 kilometer aan 7,5 procent). De Tourmalet is een vast gezicht in de Tour de France en boezemt vooral angst in door het steile tweede gedeelte van de klim. Zo loopt de laatste kilometer aan 11,4 procent.

De finish is getrokken op Luz-Ardiden (13,6 kilometer aan 7,5 procent), waar in 2011 voor het laatst een ontknoping was in de Tour de France. Dat jaar ging de overwinning naar Samuel Sánchez. Luz-Ardiden is een geleidelijke beklimming. De eerste twee kilometer zijn nog relatief makkelijk, maar vanaf dan blijft het stijgingspercentage rond de acht procent.

Er is gekozen voor een relatief korte laatste etappe in het hooggebergte. Met 130 kilometer op het menu kunnen de renners die nog een plekje willen klimmen in het algemeen klassement een extra risico nemen. En er is natuurlijk de strijd voor de bollen met Wout Poels!

Profiel

Profiel slotklim

Historie

Naast de genoemde Samuel Sánchez wonnen onder anderen Pedro Delgado, Miguel Indurain en Richard Virenque op Luz-Ardiden, maar de bekendste editie was zonder meer die van 2003. Lance Armstrong kwam als eerste over de streep, al staat die zege officieel niet meer in de boeken.

Neemt niet weg dat het een beklimming voor de eeuwigheid was. Met een voorsprong van slechts vijftien seconden op Jan Ullrich ging Armstrong de rit naar Luz-Ardiden in. De Texaan was gebrand om extra tijd te pakken, maar na een demarrage bleef hij met zijn stuur haken in een geel etenszakje van een jonge supporter.

Niet het maanzakje dat Neil Armstrong gebruikte om staaltjes maanstof en steentjes te verzamelen is in wielerland het bekendste Armstrong-zakje. Maar dat gele zakje waardoor The Boss samen met Iban Mayo ten val kwam op Luz-Ardiden. In zijn doldrieste achtervolging viel Armstrong bijna nog een keer, maar door zijn kwaliteiten, het twijfelende wachten van zijn grote concurrent Ullrich en wat andere hulpmiddelen keerde hij in mum van tijd terug bij de favorietengroep.

Armstrong viel vervolgens aan en pakte veertig seconden op Ullrich. Wat als Der Jan was doorgereden? In Parijs was het verschil tussen Armstrong en Ullrich immers slechts één minuut en één seconde.

Info uit Herbert Dijkstra’s Grote Kastelenboek

Lourdes was meermaals finishplaats in de Tour de France. Dit jaar vindt er geen start of finish plaats in de katholieke bedevaartsplek, maar zal het peloton na een ruime veertig kilometer door Lourdes rijden. De Zuid-Franse plek staat echter niet bekend om de wielerhistorie, maar om de volgens de katholieke kerk verschillende keren dat de Heilige Maagd Maria verscheen in Lourdes. In 1864 is een standbeeld opgericht bij de plaats van verschijning in een grot. Miljoenen katholieken bezoeken Lourdes jaarlijks om de grot aan te raken.

Lourdes is later uitgegroeid tot een plek waar wonderlijke genezingen plaatsvinden. In 2018 werd de zeventigste goddelijke genezing erkend, nadat een vrouw die veertig jaar invalide was op wonderbaarlijke wijze genas. Die erkenning werd gegeven tien jaar na haar bezoek aan Lourdes. Eerst werd door het Internationaal Medisch Comité onderzoek gedaan, waarna een bisschop het laatste woord had. Iedereen die Lourdes ooit bezocht heeft, weet dat het naast een katholiek bedevaartsoord een commercieel dorp is vol souvenirs van de Heilige Maagd Maria.

Beeld: ASO

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...

Annemiek van Vleuten over SD Worx: ‘Hoogst onsympathiek’

Annemiek van Vleuten beleefde in de laatste etappe van de Tour de France Femmes...