Tour | Let op, een latertje! Alles wat je moet weten over etappe 21: Chatou-Parijs

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Parkoers (finish tussen 19.00 en 19.15)

Algemeen Dagblad-journalist en analist Thijs Zonneveld steekt zijn mening over het algemeen niet onder stoelen of banken. En zoals hij al regelmatig heeft verteld is hij niet bepaald fan van de slotetappe zoals de Tour de France de laatste jaren heeft neergelegd.

De plichtplegingen in het begin van de etappe, het maken van de foto’s, het drinken van champagne; dat kennen we inmiddels wel. Toch is de gezapige laatste etappe wel de reden waarom sprinters nog iets hebben om naartoe te leven, want de finish op de Champs-Élysées staat tegenwoordig bekend als het officieuze wereldkampioenschap voor pure sprinters.

De 108,4 kilometer tussen Chatou en Parijs is ook deze jaargang niet zwaar. Via Chatou trekt het peloton richting Poissy en Versailles om na 56 kilometer de Franse hoofdstad binnen te rijden. Acht rondjes over de meest prestigieuze laan van Parijs eindigen de 108ste Tour de France. De helpers van de eindwinnaars mogen traditioneel een stuk op kop van het peloton rijden, maar het wachten is vooral op de eerste demarrages die worden geplaatst.

Tegen de hongerige sprintersploegen valt over het algemeen weinig te doen. In 2005 wist Alexandre Vinokourov de spurters nipt voor te blijven, nadat hij samen met tijdrijders Bradley McGee en Fabian Cancellara ten aanval was getrokken.

Profiel

Historie

Na 39,5 kilometer rijdt het peloton door Versailles, een voorstad van Parijs. Vooral bekend vanwege het Kasteel van Versailles. In de periode voor de Franse Revolutie de centrale vestiging van de absolute monarchie. Naast de geschiedenis die geschreven is in Versailles, is de stad ook de geboortegrond van wielrenner Kévin Réza. Een van de weinige donkere wielrenners.

De ouders van de renner van B&B Hotels p/b KTM komen van Guadeloupe. “Ik voel me overal thuis”, vertelde Réza vorig jaar tegen Procycling. “Parijs is mijn thuis. Ik heb mijn familie en vrienden daar, ik ben een echte stadsjongen. Ik woon nu in de Vendée, waar ik mijn professionele leven heb.”

Tijdens de slotrit van de Tour de France 2020 werd een statement gemaakt tegen racisme. Réza, drie keer de Tour de France uitgereden, speelde daarin een prominente rol. Het bekendste voorbeeld van racisme in koers: Gianni Moscon die in 2017 werd beticht van racistische uitlatingen aan het adres van Réza. In 2014 deed Michael Albasini hetzelfde.

Réza zei vorig jaar tegen Eurosport: “Wielrennen is niet klaar om over racisme te praten. Het is ingewikkeld om bepaalde mensen te laten begrijpen dat wielrennen net als andere sporten moet worden opgefrist. Veel sporten maken stappen, maar de wielersport blijft ver achter. Zelfs met mijn naaste teamgenoten praat ik niet vaak over racisme. Dat vind ik jammer.”

Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek

De Champs-Élysées en het Cimetière du Père-Lachaise behoren tot de meest toeristische plekken van Parijs en liggen hemelsbreed zo’n tien kilometer van elkaar verwijderd. De begraafplaats is met drie miljoen bezoekers per jaar de meest bezochte rustplaats ter wereld. Niet in de laatste plaats vanwege de voormalig-sterren die er zijn begraven.

Denk aan schilder Karel Appel, The Doors-zanger Jim Morrison en chansonnière Édith Piaf. Er liggen ook twee oud-wielrenners begraven, namelijk Albert Champion (winnaar van Parijs-Roubaix 1899 en ontwikkelaar van bougies) en Laurent Fignon (tweevoudig-Tourwinnaar en een van de grootste wielrenners die Frankrijk ooit heeft gekend).

Zo blijft Fignon ook na zijn loopbaan onlosmakelijk verbonden met Parijs en zullen wierliefhebbers die het Cimetière du Père-Lachaise bezoeken ongetwijfeld even langs het graf van Fignon lopen. Hoewel hij de Tour de France twee keer won, is hij vooral bekend door de Tour de France die hij in 1989 verloor van Greg LeMond. In de slottijdrit werd hij uit de leiderstrui gereden door de Amerikaan. Op zo’n tien kilometer van zijn laatste rustplaats. Fignon overleed in augustus 2010.