Tour | Pogacar zet puntjes op de i in etappe 17, Vingegaard toont veerkracht in slotkilometer

Het ging weer eens tussen de klassementsmannen voor de dagzege in een bergrit!

tadej pogacar

Het peloton wachtte een wat atypische derde rit in de Pyreneeën, want het eerste deel was vlak en pas op zo'n zestig kilometer voor de meet doemde de eerste van drie klimmen op. De vlucht van de dag bestond dan ook niet uit heel sterke klimmers - onder andere Danny van Poppel maakte er deel van uit.

Bij het opdraaien van de slotklim - de Col du Portet van buitencategorie - hadden de Fransen Anthony Perez en Dorion Godon uit die groep nog een kleine vier minuten voorsprong op het peloton Pogacar. Gezien de lengte (16 kilometer) en steilte (gemiddeld 8,7%) niet genoeg om de Franse feestdag luister bij te zetten met een Franse zege.

En dat bleek ook wel, want de Fransen waren halfweg de klim al teruggepakt door door het groepje Pogacar, dat na een aanval van de man in het geel in de slotfase van de klim uit de nieuwe top 3 van het algemeen klassement bestond (Pogacar zelf, Vingegaard en Carapaz - Uran kon niet volgen en valt virtueel van het podium).

Pogacar probeerde het een paar keer om de kroon op het werk te zetten met een etappezege in een bergrit maar Vingegaard en Carapaz volgden steeds. Toen Carapaz het probeerde met nog iets meer dan een kilometer te gaan, moest Vingegaard loslaten, maar hij toonde veerkracht en kwam weer terug. In het sprintje bergop was Pogacar ongenaakbaar. Vingegaard werd nog knap tweede.

Daarachter legde Wilco Kelderman beslag op een zesde plek, ook de positie die hij had en behoudt in het algemeen klassement. Hij zag concurrent Ben O'Connor 14 seconden uitlopen. Op Rigoberto Uran pakte hij een paar seconden.

Beelden van de finish, met Vingegaard die weer terugkeert

Top 10 van de dag

Top 10 van het klassement