Gilbert en Froome stopten op Col du Portet om zwaar gevallen amateur hulp te bieden

De etappe van woensdag kreeg voor Philippe Gilbert, Chris Froome en Christopher Juul-Jensen nog een naar staartje. Zij stopten om hulp te bieden aan een in de afdaling gevallen amateur.

Gilbert
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Terwijl de schijnwerpers van de Tour de France in bergetappes vooral gericht zijn op klassementsrenners als Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Richard Carapaz, maken ook de minder goed klimmende renners van alles mee in de bergen. Zoals onder andere Philippe Gilbert. "Op de Col du Portet ben ik enorm aangemoedigd", vertelde de voormalig-wereldkampioen tegen RTBF. "Daar bedank ik de mensen voor. Het was hartverwarmend. Samen met Rick Zabel en Marco Haller heb ik genoten van de sfeer en ik kan wel zeggen dat er een hoop dingen gebeuren op zo'n col."

De Waal ondervond dat even later zelf. Nadat hij de finish was gepasseerd, daalde hij de Col du Portet weer af om richting hotel te gaan. "In de afdaling volgde ik een amateurwielrenner. Die miste een bocht en viel een twintigtal meter naar beneden. Samen met Chris Froome en Christopher Juul-Jensen ben ik gestopt om eerste hulp aan te bieden. Dat zijn dingen die zelden in de pers komen, maar we hebben twintig minuten verloren met het helpen van die man. We hebben het alarmnummer gebeld, want hij was er lelijk aan toe. Dat zijn de ervaringen die wij renners ook meemaken."