HomeNieuwsPogacar wint ook op Luz-Ardiden en rijdt daarmee Poels uit de bollentrui

Pogacar wint ook op Luz-Ardiden en rijdt daarmee Poels uit de bollentrui

Tadej Pogacar heeft nog een aantal uitroeptekens achter zijn Tour de France gezet met de zege op Luz-Ardiden. In een lange sprint bleef hij Jonas Vingegaard en Richard Carapaz voor.

Het beloofde een groot gevecht te worden om in de vlucht van de dag te geraken, maar zeker voor de klimmers was dat niet makkelijk omdat de beginfase vlak was. De drager van de bergtrui, Wout Poels, probeerde het wel, maar uiteindelijk kleurden slechts drie renners de vlakke beginfase: Matej Mohoric, Christopher Juul Jensen en Sean Bennett. Even later meldden ook Julian Alaphilippe en Pierre-Luc Périchon zich vooraan. In het peloton nam Bahrain-Victorious de honneurs waar in dienst van Poels, die koste wat het kost in ieder geval punten wilde pakken op de Tourmalet. De eerste van twee zware bergen in de achttiende rit.

Poels komt tekort

Het vijftal vooraan kreeg van de klassementsploegen echter nooit een grote voorsprong, waardoor ze vanzelf terug wapperden. De aanval werd vervolgens overgenomen door twee Fransen: Pierre Latour en David Gaudu. Die eerste was als eerste op de top van de Tourmalet, maar het was Gaudu die zijn aanval vervolgens ook daadwerkelijk doorzette. Maar doordat Ineos Grenadiers constant de controle hield op kop van het peloton kon de kopman van Groupama-FDJ eveneens geen groot gat bijeen rijden. Hij begon nog als eerste aan Luz-Ardiden, maar op 9,5 kilometer van de meet rekende de Britse ploeg hem in. Intussen pakte Poels tien punten op de Tourmalet voor het bollenklassement. Op Luz-Ardiden moest Poels lossen, kwam toch weer even terug en kon uiteindelijk toch niet mee. Zodoende waren de tien punten op de Tourmalet niet genoeg om Pogacar van de bollen te houden.

Op allerlei fronten gebeurden wel iets, want ondertussen was ook een van de belangrijke klassementsrenners op de Tourmalet gelost: Rigoberto Uran. De Colombiaan, voor deze etappe nummer vier in het klassement, zou minuten aan zijn broek krijgen en zag onder andere Wilco Kelderman hem voorbijgaan. Ineos Grenadiers hield lange tijd een gestaag tempo aan op de slotklim, maar op zo'n vijf kilometer van de streep nam Rafal Majka over in dienst van Pogacar. Het afwachten was op een aanval van de Sloveen. Die tempoversnelling kwam op 3,5 kilometer van de meet. De renners die konden volgen: Sepp Kuss, Jonas Vingegaard, Richard Carapaz en Enric Mas.

Vrijwel direct na de versnelling van Pogacar nam Kuss in dienst van Vingegaard de kop over, maar de Amerikaan moest passen toen Mas aanviel. De Spanjaard van Movistar sloeg weliswaar een gat, maar werd door Pogacar met speels gemak teruggehaald. De Sloveen trok vol door en maakte er een lange sprint van. Carapaz en Vingegaard konden het gat uiteindelijk niet meer dichten, waardoor Pogacar de gele trui, witte trui, bollentrui veiligstelde. En dat allemaal met drie etappezeges deze Tour de France. Net als vorig jaar.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...