HomePelotonpraatDe Nederlanders op rapport: onze cijfers voor alle 14 Nederlanders in deze...

De Nederlanders op rapport: onze cijfers voor alle 14 Nederlanders in deze Tour

De Tour zit erop, met veel Nederlands succes. Maar toch deelden we ook wel onvoldoendes uit. Dit zijn onze cijfers voor alle Nederlandse renners! Eens?

1) Mathieu van der Poel: 9

Dit zou een 10 zijn geweest als Van der Poel drie weken had meegereden, maar hij stapte – begrijpelijkerwijs overigens – na een week af. Die fantastische week die begon met dat kunststukje op Mur-de-Bretagne en daarna het geel is ook al goed voor een 9 (je zou kunnen zeggen dat als MVDP drie weken had gekoerst een 27 had gescoord…)

2) Wilco Kelderman: 8

Uiteraard, zou je bijna zeggen, bleef Wilco Kelderman niet gevrijwaard van pech, maar desondanks reed hij een keurige Tour, waarvoor je voor de doorbraak van al dat talent in de Nederlandse wielrennerij een rondvaart in de grachten zou krijgen. Nu moet-ie het doen met een 8 op een website over wielrennen. En een compliment: klasse gereden, Wilco!

Kelderman, licht gehavend na een val.

3) Ide Schelling: 8,5

Z'n eerste Tour en meteen de bollen in de eerste etappe! Hij reed er een week in rond en voelde zich daarna niks te goed om 'gewoon' te gaan knechten. Buiten z'n prestaties op de fiets is Schelling ook nog eens een genot om te horen praten!

Ide, z’n brede lach en de bollen!

4) Robert Gesink: helaas te kort voor beoordeling

Daar zat-ie opeens op een muurtje langs de weg. Valpartij. Problemen met de schouder. Weg Tour. Hij leek hard op weg om weer een hele Tour op kop te rijden van het peloton, maar het lot besliste anders. Hij heeft niet echt iets kunnen laten zien in de korte tijd dat-ie reed, dus geen cijfer. Maar eerder riepen we hem al wel uit tot de Fijnste Vent van het peloton!

5) Steven Kruijswijk: 5

Tuurlijk, Kruijswijk viel in het begin van de Tour, werd ziek in de derde week en stapte uiteindelijk af, maar ook daarvoor kon hij niet echt overtuigen in de bergen. Z'n tijd als (wissel)kopman lijkt wel echt voorbij, zeker ook gezien de doorbraak van Jonas Vingegaard.

Bloederige taferelen bij Kruijswijk na een wond aan z’n vinger

6) Mike Teunissen: 7,5

Teunissen was dik in orde en vervulde zijn knechtenrol binnen Jumbo-Visma met verve. Bracht/hield nog een keer Wout van Aert goed van voren voor de massasprint, met een magnifieke lead-out op de Champs als bekroning. Kon bergop nog best redelijk lang mee en zat op vrijdag nog mee in de vlucht, waar hij een van de sterksten was, maar toch echt wel zijn meerdere moest erkennen in Matej Mohoric.

Een enigszins tekeurgestelde Teunissen afgelopen vrijdag.

7) Bauke Mollema: 9

Eigenlijk kunnen we geen goed argument bedenken om Bauke Mollema gewoon een 10 te geven, maar een hoger cijfer dan Mathieu van der Poel is ook weer zo wat. Dus daarom toch een 9. Maar die dag waarop-ie op z'n Mollema's won in Quillan krijgt wel een dikke 10!

Bauke Mollema juichend over de meet in Quillan.

8) Cees Bol: 3

Cees kan er zelf eigenlijk niet zoveel aan doen. Hij kreeg met koorts te kampen drie weken voor de Tour. Hij herstelde, maar dan ben je nog niet meteen in staat om de wereldtop partij te geven in massasprints. Dat bleek ook wel. Verzachtende omstandighen dus, maar DSM nam 'm mee en dan rekenen we 'm ook af op z'n prestaties. Twee zesde plekken waren z'n beste resultaten.

9) Nils Eekhoff: 7

Dat Cees Bol er niet aan te pas kwam, had niks te maken net de lead-outs van Nils Eekhoff. Die waren zeer sterk! Eigenlijk hadden we 'm wel 's in een groepje mee willen zien springen of dat-ie in z'n sprint z'n eigen kans mocht gaan. Wie weet had-ie dan écht voor een hoog cijfer kunnen gaan.

Cees Bol en Nils Eekhoff, onafscheidelijk deze Tour.

10) Joris Nieuwenhuis: 6

Joris Nieuwenhuis zal als typische knecht best nuttige dingen hebben gedaan, maar wij hebben ze niet gezien. Je zou bijna geen cijfer geven wegens 'te onzichtbaar voor beoordeling', maar die arme jongen heeft de Tour natuurlijk wel uitgereden. Een zesje voor de moeite dus!

11) Dylan van Baarle: 6,5

Dylan van Baarle reed niet zo sterk als in het voorjaar om zo sterk als-ie (bergop) in een eerdere Tour weleens voor de dag kwam, maar we hebben 'm toch ook wel weer veel op kop zien beulen. Zat ook een paar keer mee, maar de echte topvorm leek toch te ontbreken.

Van Baarle en Kwiatkowski op weg naar Luz Ardiden.

12) Wout Poels: 7,5

Wat deed-ie er z'n best voor! Maar het lukte net niet. Een 10 voor enthousiasme en strijdlust. Maar toch een lager cijfer, omdat de bollentactiek volgens ons wel wat beter had gekund. In die laatste rit had-ie op de Tourmalet gezien z'n sprintje bijvoorbeeld ook wel als eerste boven kunnen komen. Was-ie er nog niet geweest, maar het had al wel wat gescheeld.

Na Ide ook Wout in de bollen. Helaas niet op het podium in Parijs..

13) Boy van Poppel: 6,5

Was zomaar ineens de beste Van Poppel in de eerste Tourweek. Hij reed echt sterk die dagen. Aan de eind van de Tour waren de rollen weer omgedraaid, maar op basis van die eerste week scoort Boy wel hoger dan z'n broertje.

14) Danny van Poppel: 6

Kwam er met name de eerste week niet aan te pas. Met een vijfde plek in Nimes herstelde hij zich in de loop van de Tour wel – we zagen hem ook in een vluchtgroep in een bergetape. Maar toch zal Danny van Poppel zelf ook niet heel tevreden terugkijken op deze Tour, denken wij.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Meer zoals dit

🎥 Beelden van boven: heel peloton inclusief motards dominoot omver, renners in sloot in Franse koers

In de grote koersen zijn echt heel grote valpartijen ons tot nu toe gelukkig...

🎥 Lorena Wiebes danst erop los met YouTuber op podium na zege in Gent-Wevelgem

Lorena Wiebes was gisteren na een millimetersprint de sterkste in Gent-Wevelgem. Ze bleef een...

De wetenschap spreekt: goede sporters drinken meer alcohol dan slechte sporters

Geen grap. Lees hieronder hoe het zit!