HomePelotonpraatDit is onze échte top 10 van de Tour de France 2021:...

Dit is onze échte top 10 van de Tour de France 2021: deze renners kleurden de koers het meest

Leuk zo'n klassement met tijdsverschillen, maar dit is ook een belangrijk lijstje. Kun jij je erin vinden of ontbreekt er iemand? (En inderdaad, het lijstje is misschien wat gekleurd door een oranje bril, maar Nederlanders kleuren de Tour (oranje) voor ons toch?)

1) Wout van Aert

Vorig jaar moest hij het in de 2020-variant van dit lijstje nog met een tweede plek doen, omdat we toen niet om die spektakeltijdrit van Pogacar heen konden, maar deze editie is plek 1 toch echt voor Wout van Aert. Net als vorig jaar weer op elk terrein te zien.

Dit jaar won hij hij een massasprint, een tijdrit en een bergrit. Dat zinnetje zegt eigenlijk alles over Wout. Ongelofelijk. Het is prachtig om zo'n alleskunner in de Tour te hebben! (En laten we dat vooral ook zo houden dus, word alsjeblieft geen klassementsrenner, Wout!)

2) Tadej Pogacar

Vorig jaar dus op 1 in dit lijstje na die enorme verrassing in de tijdrit naar Plache des Belles Filles en ook dit jaar haalde Pogi weer een paar straffe stoten uit – met name naar Le Grand Bornand. Hij rijdt absoluut niet op z'n Indurains, Armstrongs of Froomes naar de Tourzege (geel pakken in tijdrit of eerste bergrit en daarna alleen maar consolideren) en dat waarderen we!

Geel, wit en bollen voor slokop Pogacar.

3) Mathieu van der Poel

Mathieu had waarschijnlijk op 1 gestaan in dit lijstje als de Olympische Spelen vorig jaar door waren gegaan en hij toen (al) op glorieuze wijze goud had gepakt op de mtb. Maar corona besliste anders en daarom werd ons drie weken Vanderpoeliaans koersen ontnomen.

In die heerlijke gele week kregen we al een voorproefje van wat ons hopelijk de komende jaren te wachten staat. Gewoon Llekker koersen in de Tour! Aanvallen, ook al rijdt-ie in het geel. De lange klassiekerachtige etappe naar Le Creusot was een absoluut feest, zo willen we het zien! En die beelden van de Mur-de-Bretagne-rit krijgen we natuurlijk ook geen genoeg van!

Mathieu van der Poel is kapot en emotioneel na z’n zege op Mur-de-Bretagne.

4) Mark Cavendish

Cav maakte zowel op als naast de fiets grote indruk. Ernaast door z'n oog voor de historie van de Tour en het wielrennen in het algemeen – het bericht dat hij op social media over Marianne Vos schreef, was werkelijk prachtig.

Hij liet z'n emoties ook vaak de vrije loop; de beelden na de videoboodschap van Fabio Jakobsen waren Hors Kippenvel. Maar op de fiets was het ook niet mis natuurlijk – understatement. Geen 35e etappezege in de Tour, maar wat een ronde!

Cavendish viert één van z’n etappezeges deze Tour.

5) Wout Poels

Op nummer 5, maar alsnog de tweede Wout van dit lijstje. Het zit Wout Poels ook niet mee… Want ook in het bergklassement werd hij op de allerlaatste echte beklimming van de Tour door veelvraat Pogacar verwezen naar plek 2. Een hele Tour je balllen/bollen uit de broek rijden, maar een trui ho maar. Bijna kwam de grootste Tourwens van onze redacteur uit, waarvoor dank Wout!

6) Bauke Mollema

Dat-ie geen klassement reed zal Bauke waarschijnlijk aan z'n derrière oxideren en ook wij zitten er niet mee, want wat was die etappezege in Quillan fraai. Op z'n Mollema's lekker 40 kilometer in z'n eentje mollemalen! – waarom staat dat woord nog niet in de Dikke van Dale?!

Mollema naar z’n etappezege aan het mollemalen.

7) Jonas Vingegaard

Primoz Roglic viel al snel weg, maar behalve bij het schansspringen scout Jumbo-Visma ook bij de visafslag en daar werkte ene Jonas Vingegaard. Dat de 24-jarige Deen goed was, wisten ze al bij de geelzwarte brigade, maar met een tweede plek én de enige noemenswaardige aanval op Pogacar (op de Ventoux) is deze Tour toch wel echt z'n doorbraak.

Jonas Vingegaard op de Ventoux.

8) Matej Mohoric

Je kunt van dat gebaartje na z'n tweede etappezege deze Tour vinden wat je wil, maar dat Sloveen nummer 3 op de fiets een klasbak is, lijdt geen twijfel. Grinta, aanvalslust, panache; je kan al die Ducrot-termen op 'm loslaten. Hij gaat er altijd voor. Ook wel 's fijn om weer iemand op zo'n Bert Grabsch/Sergei Gontsjar/Santiago Botero-verzet te zien beuken.

Mohoric na z’n eerste ritzege in deze Tour.

9) Ide Schelling

Die truc in de eerste etappe en dat sprintje voor de bergpunten tegen Anthony Perez staan nog op ons netvlies gegrift. Je eerste Tour en er dan zo invliegen, grote klasse! Daarbij praat Schelling net zoals hij koerst: vol enthousiasme. Na die doldwaze eerste week moest hij knechten, maar op basis van die heerlijke eerste week – en op de Champs ook nog even rammen – toch een plek in de top 10 van dit lijstje!

10) Julian Alaphilippe

De Fransman deed zijn regenboogtrui eer aan door bijna in iedere etappe aan te vallen. Z'n ploegbaas Lefevere vond het 'veel te zot', maar wij houden er wel van. En het levert toch ook wat op? Die eerste etappe schudde hij immers een waar kunstukje uit z'n mouw met een aanval die bij geen succes misschien ook wel als 'te zot' bestempeld was geweest…

Eervolle vermelding: Wilco Kelderman

Volgens buitenlandse media gaat Wilco er dit jaar vandoor met de Haimar Zubeldia Award (de renner die de meest onzichtbare Tour rijdt, maar toch in de top 10 eindigt). Dat geldt voor ons niet! Wilco reed een ijzersterke Tour en wordt vijfde. Hij kan daarmee een rijtje voorleggen waar niet veel renners mee thuis kunnen komen: derde in de Giro, vierde in de Vuelta en vijfde in de Tour. Klasse!

(En aanvallen kan natuurlijk alleen als je al niet in het rood rijdt bij het volgen van de besten, dat wordt nog wel eens vergeten als je gerieflijk op de bank in je joggingbroek koers kijkt…)

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...