Ontdekker Pogacar: 'Tadej kan de koers lezen als de beste'

Tadej Pogacar is pas 22 jaar oud, maar er staan al twee Tour de France-zeges achter zijn naam. Toen Pogacar vijftien was, zag zijn ontdekker Miha Koncilija dat hij prof kon worden, zo vertelde hij tegen Wieler Revue. "Al zag ik al eerder dat Tadej op de fiets een ander persoon is.'

Pogacar
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Miha Koncilija geldt als ontdekker van Pogačar. De coach van opleidingsclub Rog Ljubljana Cycling Club komt hem op het spoor via broer Tilen.

Koncilija: “Ik scoutte in die tijd op een simpele manier: ik nam een fiets mee naar lagere scholen en voerde een test van twee minuten uit. Dan mat ik de afstand die ze aflegden en hun topsnelheid. Tilen legde een van de beste tests af en zodoende contacteerde ik zijn ouders. Tadej is twee jaar jonger. Ik reed vaak met Tilen naar de training en die zei altijd dat het leuk zou zijn als Tadej ook zou gaan wielrennen. Een halfjaar later was het zover. Tadej voetbalde eerst, maar toen hij Tilen zag met een mooie fiets wilde hij hetzelfde. Tilen was en is een groot voorbeeld voor Tadej.”

"We reden eens een koers in Italië waarbij iemand zijn elleboog tegen hem gebruikte. Nou, dan liet dat kleine mannetje wel van zich horen, hoor."

Koncilija geeft toe dat hij in de verste verte nog geen talent kan ontwaren dat het tot de profs zou kunnen schoppen. Laat staan iemand die de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik en Tirreno-Adriatico zou gaan winnen.

“We hebben allerlei metingen uitgevoerd, maar Tadej was nog niet direct speciaal. Gewoon iets boven het gemiddelde. Hij komt ook uit een hele goede lichting. Het is een van de redenen dat Tadej zo goed is geworden. In jeugdwedstrijden moest hij constant tot het uiterste gaan. Zijn vechtlust was wel al speciaal. Hij was tien kilo lichter en tien centimeter kleiner, maar hij reed met de grote jongens mee op het vlakke. Dat zei me veel. Rond zijn vijftiende kreeg ik door dat Tadej prof zou kunnen worden. Vooral doordat hij een ander persoon is op de fiets. Hij is sportief, maar voor niemand bang. We reden eens een koers in Italië waarbij iemand zijn elleboog tegen hem gebruikte. Dan liet dat kleine mannetje zich wel horen, hoor.”

Blijdschap na de tijdrit.

Net als veel van zijn generatiegenoten blinkt Pogačar uit in veelzijdigheid. Hij wint grote rondes, heuvelklassiekers en is ook technisch en tactisch goed onderlegd. “Op het vlakke kon hij vroeger niet die enorme wattages wegduwen. Daardoor leerde hij al vroeg te schuilen in het peloton. Hij leerde zijn energie te sparen voor dat ene moment waarop het aan zou komen. Ik zie diezelfde kwaliteiten nog steeds bij hem terug. Hij kan de koers als de beste lezen. Kijk naar Luik dit jaar. Het is Tadej die voor de eindsprint op het juiste moment op de juiste plek zit. Dat hij tactisch zo sterk is, is een groot pluspunt van hem.”