HomeOlympische SpelenTokio | Parkoers wegrit vrouwen: raar, veel minder zwaar dan bij de...

Tokio | Parkoers wegrit vrouwen: raar, veel minder zwaar dan bij de mannen (maar toch nog best pittig)

Hoe ziet het parkoers eruit voor de Olympische voruwenwegrit van aanstaande zondag? Je leest en ziet er hieronder alles over!

Veel rensters reden met de Giro Donne de laatste koers voor de Spelen (Annemiek van Vleuten niet, zij bereidde zich voor met een heel lange hoogtestage in Livigno). De Italiaanse bergen waren een goede voorbereiding, want ook in Tokio staat er het nodige klimwerk op het programma.

Wel aanzienlijk minder dan bij de mannen en dat is eigenlijk wel een beetje raar. Alsof vrouwen zo'n loodzwaar parkoers niet aan zouden kunnen. Dat er een ander parkoers ligt is wel een beetje in het nadeel van Annemiek van Vleuten, die het 't liefst zo zwaar mogelijk heeft. Maar 137 kilometer en bijna 2700 hoogtemeters is nog steeds niet mals natuurlijk.

Met het profiel dat je hieronder ziet ligt deze Nederlandse tactiek voor de hand: Van Vleuten en Van der Breggen kunnen op de twee klimmen hun gang gaan. Mochten ze daar niet wegkomen, alle ballen op Vos of Vollering in de sprint van een uitgedund groepje. De finish ligt net als bij de mannen op het Fuji Speedway Circuit.

Beeld: La Flamme Rouge

Maar ja, wie weet loopt het wel heel anders. In Rio waren er namelijk ook allerlei plotwendingen die we niet aan zagen komen – hopelijk blijft Van Vleuten in ieder geval wel op de fiets. Als Van Vleuten in de aanval gaat, zal ze dat moeten doen op de Doushi Road-klim. Die klim is niet heel erg steil en lang (4,7 km en 6,2% gemiddeld), maar als je meteen volle bak gaat, is er vast wat mogelijk! Zeker voor Van Vleuten en Van der Breggen…

Team NL, favorieten en tijden

Nederland vaardigt een absoluut topteam af in de wegrit. Ze mogen maar met vier starten maar dat zijn er wel vier om de vingers bij af te likken: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne en Demi Vollering.

Daarmee zijn ook gelijk vier topfavorieten genoemd, want in die luxepositie verkeert het Nederlandse vrouwenwielrennen. Concurrentie komt uit Engeland in de persoon van Elizabeth Deignan en uit Italië in de persoon van Elisa Longo Borghini. Een klimster als Ashleigh Moolman is een outsider.

De wegrace voor vrouwen is zondag te zien vanaf 6.00 op NPO 1, Sporza en Eurosport. De finish wordt zo tussen 10 en 10.30 verwacht.

Beeld: Strava Annemiek van Vleuten

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Zdenek Stybar zat diep in de put: ‘Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie’

Zdenek Stybar kreeg de voorbije maanden zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.