Tokio | Parkoers wegrit vrouwen: raar, veel minder zwaar dan bij de mannen (maar toch nog best pittig)

Hoe ziet het parkoers eruit voor de Olympische voruwenwegrit van aanstaande zondag? Je leest en ziet er hieronder alles over!

van vleuten van der breggen vos

Veel rensters reden met de Giro Donne de laatste koers voor de Spelen (Annemiek van Vleuten niet, zij bereidde zich voor met een heel lange hoogtestage in Livigno). De Italiaanse bergen waren een goede voorbereiding, want ook in Tokio staat er het nodige klimwerk op het programma.

Wel aanzienlijk minder dan bij de mannen en dat is eigenlijk wel een beetje raar. Alsof vrouwen zo'n loodzwaar parkoers niet aan zouden kunnen. Dat er een ander parkoers ligt is wel een beetje in het nadeel van Annemiek van Vleuten, die het 't liefst zo zwaar mogelijk heeft. Maar 137 kilometer en bijna 2700 hoogtemeters is nog steeds niet mals natuurlijk.

Met het profiel dat je hieronder ziet ligt deze Nederlandse tactiek voor de hand: Van Vleuten en Van der Breggen kunnen op de twee klimmen hun gang gaan. Mochten ze daar niet wegkomen, alle ballen op Vos of Vollering in de sprint van een uitgedund groepje. De finish ligt net als bij de mannen op het Fuji Speedway Circuit.

Beeld: La Flamme Rouge

Maar ja, wie weet loopt het wel heel anders. In Rio waren er namelijk ook allerlei plotwendingen die we niet aan zagen komen - hopelijk blijft Van Vleuten in ieder geval wel op de fiets. Als Van Vleuten in de aanval gaat, zal ze dat moeten doen op de Doushi Road-klim. Die klim is niet heel erg steil en lang (4,7 km en 6,2% gemiddeld), maar als je meteen volle bak gaat, is er vast wat mogelijk! Zeker voor Van Vleuten en Van der Breggen...

Team NL, favorieten en tijden

Nederland vaardigt een absoluut topteam af in de wegrit. Ze mogen maar met vier starten maar dat zijn er wel vier om de vingers bij af te likken: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne en Demi Vollering.

Daarmee zijn ook gelijk vier topfavorieten genoemd, want in die luxepositie verkeert het Nederlandse vrouwenwielrennen. Concurrentie komt uit Engeland in de persoon van Elizabeth Deignan en uit Italië in de persoon van Elisa Longo Borghini. Een klimster als Ashleigh Moolman is een outsider.

De wegrace voor vrouwen is zondag te zien vanaf 6.00 op NPO 1, Sporza en Eurosport. De finish wordt zo tussen 10 en 10.30 verwacht.

Olympische Spelen
  • Strava Annemiek van Vleuten