HomeOlympische SpelenHeerlijke Gouden Greg-verhalen: 'Er kwam zand en modder uit de kraan'

Heerlijke Gouden Greg-verhalen: ‘Er kwam zand en modder uit de kraan’

Greg Van Avermaet reed in de Tour de France hoogstwaarschijnlijk zijn laatste koers met gouden helm. Of de Belg moet in Tokio voor een verrassing kunnen zorgen. Wat blijft zijn de eeuwige roem en prachtige verhalen van de Olympische Spelen 2016. Van Avermaet deelde er een aantal met Sporza.

Van Avermaet keek in de Sporza-podcast Gouden Greg namelijk uitgebreid terug op die mooie zomerse periode in Rio de Janeiro. Al geeft de Ag2r Citroën-renner toe dat het qua organisatie behoorlijk houwtje-touwtje was. “Het eten in het olympisch dorp was bijvoorbeeld niet zoals in Londen. Het was oppassen om niet ziek te worden, want een hoop atleten had darmproblemen. Ik heb eigenlijk de hele week rijst en kip gegeten en zeker geen rauwe groenten. We moesten ook een flinke afstand afleggen van onze verblijfplaats naar het restaurant. Als je dat drie keer per dag moet doen zit je gauw aan zeven kilometer en als renner ben je niet gewend zoveel te lopen. Gelukkig had Kevin de Weert (toenmalig-bondscoach, red.) fietsjes geregeld op een gegeven moment.”

Het olympisch dorp was ook niet wat Van Avermaet normaliter gewend was. “Ik weet nog dat ik de kraan een eerste keer opendraaide. Toen kwam er zand uit, vervolgens modder en pas na een minuut of tien leek het op water. Het was een Olympische Spelen op z'n Zuid-Amerikaans, maar dat had ook zijn charme. Vanuit het dorp had je tien minuten verkeer en dan kon je de natuur in. Dat maakt onze sport plezant. In de favela's werd je wel aangekeken. Zo van: wat komen jullie hier doen? Een groot avontuur. Dan kwam je op een plek waar het ineens veel meer stonk dan normaal, want niet overal had je riolering.”

In de zevende hemel

Ook de dag van de koers verliep anders dan normaal. “Met je ploeg weet je wat er gaat gebeuren, maar nu niet. De start lag een uur van het dorp en die voorbereiding blijft nerveus. Dan is het maar afwachten of de bus die je moet ophalen er ook staat op de afgesproken tijd. Er was bij de start geen kleedkamer te bespeuren. Het was op het strand met een handdoek om je middel omkleden. Ik kan ook nooit naar de WC heel vroeg in de morgen. Gelukkig kon ik mijn boodschap nog kwijt bij een WC in de persruimte. Eerst had ik op het strand naar een WC gezocht, maar die was op slot. Heel erg balen, maar gelukkig kwam alles goed en was ik een minuut of vier voor de start weer terug, haha.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.