Tokio | Wie zijn de grootste concurrenten van Mathieu van der Poel?

Maandag hoopt Mathieu van der Poel een gouden medaille te winnen op de mountainbike. Dat hij in topvorm steekt, bewees de Nederlander in de Tour de France. Maar er zijn meer kapers op de kust voor de hoogste trede. Wie zijn de concurrenten van MvdP?

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Tom Pidcock

Op papier komt het grootste gevaar uit Groot-Brittannië. Van een bekende naam, want net als Van der Poel is ook Tom Pidcock van alle markten thuis. De Brit stak zijn neus aan het venster in de Amstel Gold Race, maar maakte net zo goed indruk op de mountainbike. De wereldbeker van Nové Mesto, een van de vier wereldbekers die zijn verreden, domineerde Pidcock. Hij reed in Slovenië Van der Poel klinkklaar uit het wiel. Zeker als het steil omhooggaat, is de 58 kilogram zware Pidcock in het voordeel ten opzichte van Van der Poel. Brak begin juni wel zijn sleutelbeen.

Nino Schurter

Nino Schurter won dit seizoen nog geen wedstrijd en in de wereldbekers werd hij achtereenvolgens tweede, zevende, tiende en vijfde. Maar Schurter is Schurter. De Roger Federer van het mountainbiken. Schurter won al drie medailles op de Olympische Spelen en kroonde zich acht keer tot wereldkampioen. In 2008 was er brons, vier jaar later pakte Schurter zilver en in Brazilië was hij dan eindelijk de beste. Schurter zet je altijd tussen de namen met favorieten.

Nino Schurter won vijf jaar terug

Mathias Flückiger

Terwijl Schurter nog geen zege heeft geboekt, deed zijn landgenoot Mathias Flückiger dat wel. Hij werd Zwitsers kampioen op de mountainbike en won de wereldbekers van Leogang en Les Gets. Die laatste werd begin juli gehouden, waardoor er met de vorm van Flückiger weinig mis kan zijn. In de wereldbekers ervoor, waar ook Van der Poel en Pidcock aan de start stonden, werd Flückiger derde. In Nové Mestro daadwerkelijk achter de twee alleskunners. Naast hen zal Flückiger als derde topfavoriet aan de start staan in Japan.

Ondrej Cink

De Tsjech Ondrej Cink reed één jaar in de WorldTour. In 2017 kwam hij namelijk uit voor Bahrain Merida. Hij werd onder meer negende in de Ruta del Sol, achttiende in Strade Bianche en negentiende in de Ronde van Zwitserland. Hij mocht ook meedoen aan de Tour de France, maar reed de ronde niet uit. Nadien keerde hij terug naar zijn oude liefde: de mountainbike. Cink draait een uitermate stabiel seizoen. Hij won een aantal kleinere wedstrijden en was ook in de wereldbekers telkens van voren te zien. De laatste twee wereldbekers werd hij op gepaste afstand tweede van Flückiger. Cink is een sterke klimmer.

Ondrej Cink in de Tour de France

Jordan Sarrou

De 28-jarige Jordan Sarrou werd vorig seizoen enigszins verrassend wereldkampioen. Twee keer heeft hij kunnen winnen in zijn regenboogtrui, maar in de wereldbeker schommelden zijn prestaties een beetje. Hij werd een keer dertiende, maar de laatste race in Les Gets finishte hij weer als derde.

Alan Hatherly

De wereldbeker in Leogang was een negatieve uitschieter, maar in de andere drie races eindigde de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly steevast bij de eerste acht. Hij komt nog te kort om daadwerkelijk mee te spelen om de winst, maar het Zuid-Afrikaanse tenue van Hatherly zal je ongetwijfeld van voren zien.

Naast de bovengenoemde namen is het letten ook op de Fransman Victor Koretzky, die de eerste wereldbeker van dit seizoen (Albstadt) wist te winnen. Verder mag iets verwacht worden van de Braziliaan Henrique Avancini, de Italiaan Gerhard Kerschbaumer en natuurlijk Milan Vader. De tweede Nederlander op de mountainbike deze Olympische Spelen.