Tokio | 5 fijne weetjes over de startlijst bij de mannen

Morgen staan de mannen aan de start van de olympische wegwedstrijd. Met deze weetjes ben je helemaal voorbereid op wat komen gaat!

Mollema

Vijf ‘machtsblokken’

Normaalgesproken rijden sponsorploegen met een man of zeven of acht, maar op de Olympische Spelen is dat niet het geval. De machtsblokken op de Olympische Spelen starten met vijf renners. Er zijn vijf ploegen die dat mogen, namelijk België, Nederland, Spanje, Italië en Frankrijk. Daarachter zijn er acht ploegen met vier renners. Dat zijn de volgende: Denemarken, Zwitserland, Noorwegen, Slovenië, Duitsland, Groot-Brittannië, Colombia en Australië.

Vijftien totale onbekenden 

Op de Olympische Spelen zou je dolgraag de allerbeste sporters tegen elkaar willen zien strijden, maar op de Spelen zijn er ook landen actief met voor zelfs de grootste wielervolgers onbekende namen. Renners die als doel hebben om het begin van de wedstrijd te kleuren. Er zijn vijftien eenmansploegen die een renner afvaardigen zonder profervaring. Let in het begin bijvoorbeeld op Royner Navarro (Peru), Muradjan Khalmuratov (Oezbekistan), Tristan de Lange (Namibië), Paul Daumont (Burkina Faso) en Christofer Jurado (Panama). Ook een opvallende naam: Oekraïner Anatolii Budyak. Hij houdt Mark Padun uit de selectie om redenen die nog niet wereldkundig zijn gemaakt.

Ineos Grenadiers levert twaalf renners af 

Eigenlijk zouden liefst dertien renners van Ineos Grenadiers starten, maar na het afhaken van Rohan Dennis is dat aantal met één afgenomen. De Britse ploeg wordt op de voet gevolgd door Astana-Premier Tech, dat elf renners in Tokio heeft. Daarachter volgen UAE Team Emirates en Trek-Segafredo met zeven deelnemers op gepaste afstand. Team Jumbo-Visma heeft met Primoz Roglic, Wout van Aert, Tobias Foss, Tom Dumoulin en George Bennett vijf renners in Japan. Intermarché Wanty Gobert en Lotto Soudal hebben als enige WorldTour-ploegen niemand aan de start van de wegwedstrijd.

 33 renners deden ook mee aan de Olympische Spelen van Rio

Toen Greg Van Avermaet zegevierde in Brazilië waren daar naast hem 32 renners actief die ook in Tokio meedoen. De namen: Ion Izagirre, Alejandro Valverde, Esteban Chaves, Rigoberto Uran, Geraint Thomas, Adam Yates, Richie Porte, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Damiano Caruso, Vincenzo Nibali, Dan Martin, Nicolas Roche, Emanuel Buchmann, Simon Geschke, Maciej Bodnar, Michal Kwiatkowski, Rafal Majka, Jakob Fuglsang, Chris Juul Jensen, Zdenek Stybar, Jan Polanc, Primoz Roglic, Nelson Oliveira, Tanel Kangert, Georg Bennett, Hugo Houle, Michael Woods, Yuki Arashiro, Eduardo Sepulveda, Toms Skujins, Andrey Amador.

50 renners stonden aan de start van de Tour de France

Wat is de beste voorbereiding? Via de Tour de France of via een andere weg? Remco Evenepoel en Tom Dumoulin reden bijvoorbeeld geen Tour de France. In tegenstelling tot veel andere renners, want van de 130 renners op de Olympische Spelen stonden er vijftig aan de start van de Tour de France.