Tokio | Wout van Aert: 'Ik had de benen om te winnen'

Wout van Aert was misschien wel de sterkste renner in koers tijdens de olympische wegrit, maar de Belg moest genoegen nemen met een zilveren plak. Het leverde gemengde gevoelens op bij Van Aert.

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

"Ik denk niet dat ik het maximale eruit heb gehaald", was Van Aert zijn commentaar na afloop bij Sporza. "Ik had de benen om te winnen, maar ik wist dat het een moeilijke situatie zou gaan worden na de slotklim. Ik probeerde nog iets te forceren, maar het wiel van Pogacar en mij werden flink geviseerd. Carapaz was denk ook te sterk, want McNulty kwam vanzelf nog terugwaaien. Een hele mooie kampioen natuurlijk. Ik ben blij dat ik het goede werk van mijn teamgenoten heb kunnen belonen met een medaille."

Van Aert was samen met Remco Evenepoel de vooruitgeschoven pion van de Belgen. Evenepoel kon de besten echter niet volgen op de steile Mikuni Pass. "Ik denk niet dat we ontevreden mogen zijn", vertelde Evenepoel tegen Sporza. "Ik heb nog geprobeerd om vooruit te raken voor de slotklim, maar het was niet makkelijk om een gaatje te krijgen. Misschien dat ik daar een paar procentjes heb verspeeld voor de steile klim. Dat is achteraf altijd makkelijk. We hebben het geprobeerd om iemand vooruit te schuiven, maar dat is niet echt gelukt. Het goede gevoel was er wel, maar het hersteltijd van die aanval tot de slotklim was niet lang genoeg. Daardoor zat ik snel op mijn limiet en heb ik het vervolgens laten lopen."