Tokio | Mathieu van der Poel: 'Over het algemeen kan ik goed tegen hitte, maar op een slechte dag niet'

Mathieu van der Poel hoopt maandag een gouden medaille te winnen op de mountainbike. Hoewel de omstandigheden in Tokio zwaar zijn, koos MvdP ervoor om pas donderdag naar Japan af te reizen.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Op de dag van de wegwedstrijd hield Van der Poel een persmoment om te praten over de mountainbikewedstrijd van maandag. "Het gaat een speciale wedstrijd worden", vertelde Van der Poel. "Het is een mooie omloop. Het gaat veel op en af en je hebt weinig tijd om te herstellen. De langste klim is misschien maar een minuut, dat is bijzonder kort voor het mountainbiken. Normaal gezien is dat wel in mijn voordeel ten opzichte van de lichtgewichten. Al zijn de klimmen wel allemaal heel steil."

Hoe dan ook geldt Van der Poel als topfavoriet. Hij is nu eenmaal altijd favoriet waar hij start. "Ik hoop op een goede dag, dan is er veel mogelijk. Maar het is ook voor mij een wilde gok hoe ik ervoor sta. Ik weet dat mijn vorm goed was in de Tour en dat ik samen met de ploeg alles eraan heb gedaan om in goede conditie aan de start te staan. Dit is het grootste sportevenement. Het zou heel cool zijn om de titel olympisch kampioen te mogen dragen."

Waar veel van de concurrenten van Van der Poel al eerder naar Tokio reisden, daar kwam de Nederlander pas op donderdag aan. Dat heeft een duidelijke reden. "De regels zijn zo strikt. Het lijkt een beetje op een gevangenis. Dat is niet aan mij besteed. Daarom ben ik zo laat mogelijk vertrokken. Ik volg altijd mijn eigen pad. We zullen achteraf pas weten wat het beste was. Twijfels? Altijd wel een beetje. Ik mis misschien een wedstrijd of twee op de mountainbike. Dat is het enige wat ik kan bedenken dat ik anders had willen doen. Het is allemaal apart door de coronapandemie. Ik heb geprobeerd mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de Spelen. Thuis heb ik warmtesessies gedaan op de hometrainer, met een vest aan. Het wil nog weleens verschillen bij mij. Over het algemeen kan ik wel tegen de hitte, maar op een slechte dag niet."

Nieuws
  • Cor Vos