Tokio | Het tijdritparkoers: op het lijf van Tom, Anna en Annemiek geschreven! 

Het tijdparkoers ziet er veelbelovend uit voor de Nederlandse deelnemers en deelneemsters. Hieronder lees je er alles over

tom dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Het tijdritparkoers doet net als de wegwedstrijd weer de Fuji International Speedway Circuit. De vrouwen rijden daar en in de omgeving van het circuit een relatief korte tijdrit van 22,1 kilometer af. De mannen doen hetzelfde rondje, maar leggen het twee keer af en komen zodoende dus op 44,2 kilometer.

In dat rondje zitten twee gecategoriseerde klimmen, maar zoals je in de wegritten al hebt kunnen zien gaat het de hele tijd op en af in de omgeving van het circuit. De eerste klim ligt na 10 kilometer in het rondje en gaat 5 kilometer aan gemiddeld 4,5% omhoog. Het tweede klimmetje komen de renners en rensters na 17,5 kilometer tegen en heeft een lengte van 2 kilometers, eveneens aan 4,5% gemiddeld. De mannen komen die klimmen uiteraard in het tweede rondje weer tegen.

In een profiel ziet dat er zo uit als je hieronder ziet. Het lijkt op de lijven van de Nederlandse afvaardiging (Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin) geschreven. Maar vooral bij de mannen geldt dat voor veel meer kanshebbers, al hadden Filippo Ganna en Stefan Küng vermoedelijk liever een vlakker parkoers gezien.

Bij de vrouwen is de Amerikaanse Chloe Dygert de grootste uitdager van de Nederlandse vrouwen. Zij lijkt het meest gebaat bij een wat vlakker parkoers, dus dat is goed nieuws voor de Anna en Annemiek!

Profiel vrouwen

Profiel mannen

Tijden en tv

Je kunt de tijdrit van de vrouwen vanaf 4.30 uur 's ochtends volgen op de NOS, Sporza of Eurosport. De laatste vrouw finisht zo rond 6.30. Vanaf 7.00 uur tot 10.45 is het dan aan de mannen.