HomeOlympische SpelenTokio | Het tijdritparkoers: op het lijf van Tom, Anna en Annemiek...

Tokio | Het tijdritparkoers: op het lijf van Tom, Anna en Annemiek geschreven! 

Het tijdparkoers ziet er veelbelovend uit voor de Nederlandse deelnemers en deelneemsters. Hieronder lees je er alles over

Het tijdritparkoers doet net als de wegwedstrijd weer de Fuji International Speedway Circuit. De vrouwen rijden daar en in de omgeving van het circuit een relatief korte tijdrit van 22,1 kilometer af. De mannen doen hetzelfde rondje, maar leggen het twee keer af en komen zodoende dus op 44,2 kilometer.

In dat rondje zitten twee gecategoriseerde klimmen, maar zoals je in de wegritten al hebt kunnen zien gaat het de hele tijd op en af in de omgeving van het circuit. De eerste klim ligt na 10 kilometer in het rondje en gaat 5 kilometer aan gemiddeld 4,5% omhoog. Het tweede klimmetje komen de renners en rensters na 17,5 kilometer tegen en heeft een lengte van 2 kilometers, eveneens aan 4,5% gemiddeld. De mannen komen die klimmen uiteraard in het tweede rondje weer tegen.

In een profiel ziet dat er zo uit als je hieronder ziet. Het lijkt op de lijven van de Nederlandse afvaardiging (Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin) geschreven. Maar vooral bij de mannen geldt dat voor veel meer kanshebbers, al hadden Filippo Ganna en Stefan Küng vermoedelijk liever een vlakker parkoers gezien.

Bij de vrouwen is de Amerikaanse Chloe Dygert de grootste uitdager van de Nederlandse vrouwen. Zij lijkt het meest gebaat bij een wat vlakker parkoers, dus dat is goed nieuws voor de Anna en Annemiek!

Profiel vrouwen

Profiel mannen

Tijden en tv

Je kunt de tijdrit van de vrouwen vanaf 4.30 uur 's ochtends volgen op de NOS, Sporza of Eurosport. De laatste vrouw finisht zo rond 6.30. Vanaf 7.00 uur tot 10.45 is het dan aan de mannen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...

Column | De afgelopen Tour de France en het dopingduiveltje

In onze Vuelta-special/Tourterugblik (hier te bestellen) blikken we zoals de titel al zegt vooruit...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.