Tokio | Anna van der Breggen: 'We dachten voor de winst te rijden'

De olympische wegwedstrijd van de vrouwen werd gekenmerkt door tactisch geschutter van Nederland. Dat bleek een reden te hebben. Anna van der Breggen: "We dachten voor de winst te rijden."

Breggen

Vroeg in de race kregen vijf vluchters een voorsprong van liefst meer dan tien minuten. De Oostenrijkse Anna Kiesenhofer zagen de favorieten nooit meer terug. Annemiek van Vleuten reed nog naar een zilveren medaille. Ze kwam juichend over de streep, aangezien de rensters dachten voor goud te rijden. Zo ook Anna van der Breggen: "Niemand had Kiesenhofer op haar lijst", vertelde ze tegen de NOS. "Ik ken haar eigenlijk niet en we hebben haar dus onderschat. Dat hebben we fout gedaan, maar het was sowieso verwarrend. De finale ook, want wij waren ervan overtuigd voor de winst te rijden. We dachten dat het goed ging nadat we die Israëlische en Poolse terughaalden. Dat was blijkbaar niet zo."

In Tokio werd zonder communicatie gereden. "Die kopgroep pakte tien minuten en dan moet je eigenlijk tellen hoeveel er terugwaaien. We kunnen ook naar de auto om informatie te halen, maar in de finale lukte dat niet. Er stond in de voorlaatste ronde ook 1 minuut en 35 seconden op het bord. Volgens onze berekeningen ging het dus goed, maar dat bleek van de koploper op de achtervolgers. De motor was er ook niet vaak en dan gebeurt zoiets."

De Nederlandse ploeg ging pas op tien kilometer volle bak in de achtervolging. Onder andere Demi Vollering offerde zich daar pas helemaal op. "Het had gekund dat we eerder iemand zouden opofferen, maar gezien wat we wisten hadden we het goed berekend. Als we het wel hadden geweten, dan hadden we nog wel meer kunnen doen. Dan hadden we nog iets harder kunnen achtervolgen. Zilver is mooi, maar het is wel een beetje zuur."

Vrouwen
  • Cor Vos