Tokio | Annemiek van Vleuten: 'Zelfs toen ik alleen vooruit was, kreeg ik geen informatie'

Annemiek van Vleuten pakte zilver op de olympische wegrit, terwijl ze dacht dat ze als eerste over de streep kwam. "Ik voelde me eerst zelf heel stom, maar de andere meiden wisten het ook niet."

Vleuten

De olympische wegrit bij de vrouwen was er eentje waar nog lang over nagepraat zal worden. De Oostenrijkse Anna Kiesenhofer won verrassend goud. Voor Annemiek van Vleuten, die desondanks juichend over de streep kwam. "Ja, ik dacht dat ik had gewonnen", was ze na afloop eerlijk tegen de NOS. "Ik voelde me eerst zelf heel stom, maar de andere meiden wisten het ook niet. Normaal hebben we borden, maar de telefoonlijn met Loes (bondscoach Loes Gunnewijk, red.) bleek heel slecht. Het is waardeloos. Anna zei op een gegeven moment dat het gat 45 seconden was tussen ons en de kop. We reden zo hard dat we zeker wisten dat ze dan zouden worden teruggepakt."

Maar ook qua tactiek ging niet alles goed bij de Nederlandse ploeg, want de kopgroep kreeg al snel heel veel ruimte. "Iedereen kijkt naar Nederland en niemand doet iets. Ze vertrokken van kilometer nul, maar het waren voor ons meiden uit het rechterrijtje. We hadden een verdeling gemaakt bij welke rensters we erbovenop moesten zitten. Het meisje dat won kennen we eigenlijk niet en koersen we ook nooit mee. Maar alsnog, de laatste informatie die ik kreeg was dat een kopgroep ver vooruit was en we er eerder aan moesten beginnen. Zelfs toen ik alleen vooruit was, kreeg ik geen informatie. Het was een rare wedstrijd, maar één ding: ik wilde goed zijn en ik was heel goed. We kwamen voor goud, maar ik ben trots dat we ons op het eind allemaal volledig hebben opgeofferd."

Vrouwen
  • Cor Vos