Tokio | Nys over Van der Poel: 'Hij stond heel gespannen aan de start, was zichzelf niet'

De mountainbikerace op de Olympische Spelen waar Mathieu van der Poel zo naar had uitgekeken, draaide uit op een grote teleurstelling. Hij viel hard, maar Sven Nys viel nog iets anders op: "Hij was zichzelf niet."

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Na de race deed de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden zijn verhaal tegen Sporza. "Je zag dat Mathieu bijzonder gespannen aan de start stond, normaal is hij veel rustiger. Ik heb hem eerder nog maar twee keer zo gezien en dat was op het WK voor beloften in Hoogerheide in 2014 en op het WK in Valkenburg in 2018. Telkens in het veldrijden. Daar was hij ook zichzelf niet en vandaag had ik dat gevoel weer."

Nys is kritisch op een aantal keuzes die Van der Poel en zijn begeleiding hebben gemaakt. Al beseft hij dat hij door sponsorbelangen ook niet anders kon. "Hij heeft het geweldig gedaan in de Tour, maar van een perfecte voorbereiding was op die manier uiteraard geen sprake meer. Hij besloot dan ook nog eens om pas heel laat af te zakken naar Japan. Je kan wel proberen om die jetlag en het warme weer te gaan nabootsen, maar die reis moet je ook nog goed kunnen verteren. Hij heeft zich op die manier toch ook wat extra onder druk gezet, denk ik."

Hoewel het weggehaalde plankje de grote boosdoener was, was de keuze van Van der Poel om zonder 'dropper post' te rijden ook een inschattingsfout volgens Nys. Met een 'dropper post' kun je al rijdend je zadelhoogte aanpassen. "Ik vraag me echt af waarom hij daar niet voor kiest. Schurter, Pidcock, Flückiger: allemaal kiezen ze ervoor. Als je zo'n technische afdaling moet nemen, dan zit het zadel gewoon gruwelijk in de weg. Nu kwam zijn gewicht helemaal op het voorwiel terecht en dan ga je over de kop."