HomeOlympische SpelenTokio | Nys over Van der Poel: 'Hij stond heel gespannen aan...

Tokio | Nys over Van der Poel: ‘Hij stond heel gespannen aan de start, was zichzelf niet’

De mountainbikerace op de Olympische Spelen waar Mathieu van der Poel zo naar had uitgekeken, draaide uit op een grote teleurstelling. Hij viel hard, maar Sven Nys viel nog iets anders op: "Hij was zichzelf niet."

Na de race deed de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden zijn verhaal tegen Sporza. “Je zag dat Mathieu bijzonder gespannen aan de start stond, normaal is hij veel rustiger. Ik heb hem eerder nog maar twee keer zo gezien en dat was op het WK voor beloften in Hoogerheide in 2014 en op het WK in Valkenburg in 2018. Telkens in het veldrijden. Daar was hij ook zichzelf niet en vandaag had ik dat gevoel weer.”

Nys is kritisch op een aantal keuzes die Van der Poel en zijn begeleiding hebben gemaakt. Al beseft hij dat hij door sponsorbelangen ook niet anders kon. “Hij heeft het geweldig gedaan in de Tour, maar van een perfecte voorbereiding was op die manier uiteraard geen sprake meer. Hij besloot dan ook nog eens om pas heel laat af te zakken naar Japan. Je kan wel proberen om die jetlag en het warme weer te gaan nabootsen, maar die reis moet je ook nog goed kunnen verteren. Hij heeft zich op die manier toch ook wat extra onder druk gezet, denk ik.”

Hoewel het weggehaalde plankje de grote boosdoener was, was de keuze van Van der Poel om zonder 'dropper post' te rijden ook een inschattingsfout volgens Nys. Met een 'dropper post' kun je al rijdend je zadelhoogte aanpassen. “Ik vraag me echt af waarom hij daar niet voor kiest. Schurter, Pidcock, Flückiger: allemaal kiezen ze ervoor. Als je zo'n technische afdaling moet nemen, dan zit het zadel gewoon gruwelijk in de weg. Nu kwam zijn gewicht helemaal op het voorwiel terecht en dan ga je over de kop.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Team Jumbo-Visma met 3 Nederlanders in Vuelta: ‘Roglic heeft logischerwijs niet de beste voorbereiding gehad’

Met Primoz Roglic heeft de ploeg een onbetwiste kopman aan het vertrek in Utrecht....

Video | Cecilie Uttrup Ludwig op z’n Cecilie’s: ‘Holy moly, no no no!’

Marianne Vos won afgelopen week bijna alle etappes in de Tour of Scandinavia, maar...

Tim Merlier na EK: ‘Als ik uit het wiel kan komen, win ik’

Tim Merlier moest gisteren tijdens de wegwedstrijd van het EK wielrennen in München zijn...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.