Van der Breggen versus Van Vleuten: de tijdritconfrontaties van afgelopen vijf jaar

Meer dan eens eindigde een vrouwenkoers afgelopen jaren in een duel tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Een wegkoers, maar net zo goed op de tijdrit. We zetten de confrontaties van afgelopen vijf jaar op een rijtje.

Vleuten

2017

In 2017 reden Van der Breggen en Van Vleuten zes tijdritten tegen elkaar. In die confrontaties was Van Vleuten liefst vijf keer te beste. In de Healthy Ageing Tour was Van der Breggen over 16,9 kilometer nog negentien seconden sneller dan Van Vleuten, maar vervolgens was Van Vleuten de betere op het NK, in de Giro Rosa, in de Boels Ladies Tour (2x) en op het wereldkampioenschap in Bergen, waar ze Van der Breggen slechts twaalf seconden voorbleef. 5-1 voor Van Vleuten.

2018

Ook in 2018 was Van Vleuten vaak de betere van Van der Breggen. Van de vijf races tegen de klok was Van Vleuten vier keer de snelste. Alleen op het NK bleef Van der Breggen haar grote concurrenten voor. Eremetaal leverde dat niet op voor de Zwolse, want in 2018 kroonde Ellen van Dijk zich tot nationaal kampioene tijdrijden. 4-1 voor Van Vleuten.

2019

Een jaar later bleef het bij vier directe ontmoetingen tussen Van Vleuten en Van der Breggen in de tijdrit. Wederom was de in Vleuten geboren Van Vleuten de betere. Ze won drie confrontaties. Alleen op het moment van de waarheid was Van der Breggen beter dan haar landgenote. Op het wereldkampioenschap in Yorkshire was Van der Breggen twintig seconden sneller dan Van Vleuten. Alleen pech voor haar, want Chloé Dygert was nog vele malen sneller. 3-1 voor Van Vleuten.

Anna van der Breggen won de tijdrit in de Giro Rosa

2020

Opvallend maar waar: in het coronajaar 2020 hebben Van Vleuten en Van der Breggen geen enkele tijdrit tegen elkaar gereden. Van der Breggen won zowel het Europees kampioenschap als het wereldkampioenschap op de tijdrit, maar beide keren was Van Vleuten daar niet bij. Het EK sloeg ze over en op het WK deed ze niet mee vanwege een breukje in haar pols. De eindstand in 2020 is dan ook 0-0.

2021

Dit jaar heeft Van der Breggen voorlopig de overhand. Mede doordat de twee kopstukken van het nationale en internationale vrouwenwielrennen pas één tijdrit tegen elkaar hebben gereden. Op het NK was Van der Breggen over 29,6 kilometer liefst 53 seconden sneller dan Van Vleuten. Begin juli was Van der Breggen ook de beste in de tijdrit van de Giro Rosa, maar daar deed Van Vleuten niet mee omdat ze zich optimaal wilde voorbereiden op de Olympische Spelen. Dat maakt de eindstand van de laatste vijf jaar een overtuigende 12-4 voor Van Vleuten.

Vrouwen
  • Cor Vos