Tokio | Annemiek van Vleuten verpulvert tegenstand op olympische tijdrit

Annemiek van Vleuten heeft op imponerende wijze olympisch goud gepakt op de individuele tijdrit. Ze bleef de concurrentie ver voor. De andere medailles waren voor de Zwitserse Marlen Reusser en Anna van der Breggen.

Vleuten

Voorafgaand aan de tijdrit werden drie grote favorieten aangeduid: Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en de Amerikaanse Chloé Dygert. Het parkoers in Japan was vrij geaccidenteerd en ideaal voor sterke klimmers als Van Vleuten en Van der Breggen. In rap tempo startten de dames voor hun 22,1 kilometer lange race tegen de klok. Een van de eerste richttijden werd gezet door de Française Juliette Labous, maar al snel was te zien dat één renster boven de rest ging uitsteken deze dag. Dat was Van Vleuten.

Bij het eerste tussenpunt moest ze de Australische Grace Brown nog op zes seconden dulden, maar bij het tweede meetpunt had Van Vleuten al een kleine halve minuut voorsprong bijeen gereden. Ondertussen bleek mede-favoriete Dygert een totale off-day te hebben. Al bij het eerste tussenpunt gaf de wereldkampioene tijdrijden van 2019 52 seconden toe. Aan de meet was haar achterstand op Van Vleuten opgelopen tot meer dan twee minuten. Uiteindelijk bleef slechts één renster onder de minuut aan de finish: de Zwitserse Marlen Reusser, die een geweldig derde stuk reed. Zij was 56 seconden langzamer dan Van Vleuten.

Reusser zal dan ook dolblij zijn met het zilver, aangezien goud ver buiten haar bereik lag. Restte nog één vraag: kon Van der Breggen, die bij het tweede tussenpunt een halve minuut toegaf op Van Vleuten, de bronzen medaille naar zich toetrekken. Hoewel ze aan de meet de voor haar gestarte Dygert in zicht kreeg, had ze nog de grootst mogelijke moeite om de bronzen plak te pakken. Maar uiteindelijk wist ze Brown, die op dat moment op plek drie stond, nipt van de laagste trede van het podium te stoten.

Vrouwen
  • Cor Vos