HomeOlympische SpelenDolblije en emotionele Annemiek van Vleuten: 'Was m'n beste ooit, weet zeker...

Dolblije en emotionele Annemiek van Vleuten: ‘Was m’n beste ooit, weet zeker dat m’n vader heel trots op me is’

Wat is het haar gegund! Nog meer als je haar erover hoort praten. Prachtige woorden van Van Vleuten!

Met groot machtsvertoon pakte Annemiek van Vleuten vanochtend Nederlandse tijd het goud op de olympische tijdrit. Bijna een minuut voorsprong op de enigszins verrassende nummer twee Marlen Reusser uit Zwitserland en meer dan een minuut op de bronzen Anna van der Breggen.

Het was voor Van Vleuten het einde van een olympische missie die vijf jaar geleden startte in Rio, toen ze in gouden positie een enorme smak maakte in de wegrit. “Je kan wel zeggen dat de weg hierheen in 2016 is begonnen. Het verhaal is nu rond; het heeft zo moeten zijn”, zei ze tegen de NOS.

De sportvrouw in Van Vleuten leek het echter nog belangrijker te vinden hoe ze naar deze Spelen toewerkte. “Dat ik vandaag hier in m'n beste doen ooit hier aan de start stond, daar ben ik heel trots op. Dan is het een bonus dat het nu beloond wordt met deze mooie medaille.”

Over die vorm bestond eigenlijk geen twijfel bij de Nederlandse. “Ik wist na de wegrit dat ik in hele goede doen was. Ik heb me af kunnen sluiten van de negatieve dingen na de wegwedstrijd, die er zeker ook waren, maar ik heb me laten motiveren door de goede benen die ik had. M'n trainer en ik wisten toen: het is gelukt om je beste ooit te zijn.”

Met het mentale deel, de focus, zat het ook wel goed. “Ik had me afgesloten van social media en was alleen maar bezig met de beste tijdrit van m'n leven rijden.”

Dan was er nog het speciale moment waarbij Van Vleuten na de finish naar haar oorbellen wees en 'mam!' riep. Die oorbellen gaven haar ook kracht, want zijn een aandenken van/aan haar overleden vader. “Die had ik in Rio ook in. M'n vader kan er niet bijzijn, maar is er op deze manier toch bij. Op speciale momenten doe ik ze altijd in. Na Rio zei ik dat ze geen geluk brachten, maar inmiddels denk ik daar heel anders over! Het zijn nu echt geluksoorbellen. Ik weet zeker dat m'n vader heel trots op me is”, besluit Van Vleuten omhoog kijkend.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Hoe heeft de KNWU dit gedrocht van een shirt goed kunnen keuren?

Fabio Jakobsen veroverde in München de, vind ik, schitterende 'sterrentrui' die sinds een aantal...

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Team Jumbo-Visma met 3 Nederlanders in Vuelta: ‘Roglic heeft logischerwijs niet de beste voorbereiding gehad’

Met Primoz Roglic heeft de ploeg een onbetwiste kopman aan het vertrek in Utrecht....

Video | Cecilie Uttrup Ludwig op z’n Cecilie’s: ‘Holy moly, no no no!’

Marianne Vos won afgelopen week bijna alle etappes in de Tour of Scandinavia, maar...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.