Stef Clement kritisch op Dumoulin: 'Heeft iets meegemaakt dat voortkomt uit tekortkoming voor topsport'

Heel Nederland was in z'n sas met het zilver voor Tom Dumoulin. Heel Nederland? Nee, één analist bood weerstand...

stef clement
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Na de zilveren medaille op de olympische tijdrit weigerde Stef Clement in z'n analyse op de NOS mee te doen aan de hosannastemming rondom de spannende ontknoping en het verhaal van Dumoulin, die na een break van de fiets vanwege overtraindheid en andere mentale issues terugkwam voor de Spelen (hij blijft overigens wielrennen op het hoogste niveau).

"Ik wil niet mee in het verhaal dat Tom Dumoulin zielig is. Dat is-ie niet", zei de oud-coureur tegen presentator Gert van 't Hof. "Hij heeft iets meegemaakt dat voortkomt uit een tekortkoming die hij heeft om topsport op het hoogste niveau te bedrijven. Namelijk dat-ie de keerzijde van de medaille niet aankan. De druk."

Clement zet het Dumoulin af tegen andere renners en rensters. "Met een beetje geluk tweede, want het is een secondenspel, pakt-ie een zilveren medialle. Hij heeft zich heel knap teruggevochten, maar als je het afzet tegen Bauke Mollema die het aflegt met een sprint waarin het verschil kleiner is dan wat Dumoulin nu op Küng heeft... Mollema, die accepteert dat gewoon en gaat door. Ook Van Vleuten vind ik echt een ander verhaal. Zij viel bijna te pletter in Rio en had daarna ook nog die zware knieblessure. Dat vind ik echt een ander verhaal."

Dumoulin gaat dus door met fietsen, maar dat had wat Clement betreft ook niet per se gehoeven. "Ik had niet niet jammer gevonden als hij had besloten te stoppen. Hij heeft hier alles in gestopt wat hij had en dan zit het potje vol. Het is beter op zo'n manier te eindigen dan wanneer je potje leeg is. Hij zal een andere rol binnen de ploeg moeten claimen. Ik hoop dat-ie overeind blijft als topsporter; de toekomst zal het uitwijzen."