Tokio | Zo deden de BMX'ers het afgelopen nacht in de kwartfinales

Het BMX'en was diep in de nacht, dus we kunnen ons voorstellen dat je lag te slapen. Daarom vind je hieronder hoe de Nederlanders het deden!

laura smulders

Na de wielrenners op de weg en de mountianbikers was en is het nu aan de BMX'ers op de Olympische spelen. Anders dan die beide disciplines is het BMX'en diep in de Nederlandse nacht. Dat maakte het Nederlandse succes er voorlopig niet minder op, want alle zes de Nederlandse deelnemers (mannen en vrouwen) plaatsten zich zonder al te veel problemen voor de halve finales.

Bij de mannen reden Niek Kimmann en Twan van Gendt hun kwartfinales in dezelfde series. In alle drie de heats werden zij de nummers één en twee van het zestal dat in de baan kwam. Ook Joris Harmsen plaatste zich in een andere serie vrij eenvoudig voor de halve finales.

Het was spannender of alle lichaamsdelen van de Nederlandse mannen het ook zouden doen, want Kimmann knalde in de training tegen een onoplettende official op en Twan van Gendt rijdt met pijnstillers vanwege een schouder uit de kom enige tijd geleden.

Kimmann zei na afloop dat ze knie het redelijk had gehouden. "Het starten is oncomfortabel en gaat ook niet echt super met het kracht zetten vanuit stilstand. Ik heb alle trainingen geskipt en ben veel aan het koelen. Ik hoop dat het morgen ook niog gaat met adrenaline en pijnstillers."

Bij de vrouwen gingen de zusjes Smulders en ook Judy Baauw door naar de halve finales. Bij Laura Smulders ging dat het eenvoudigst. Zij eindigde als eerste na drie heats in haar serie. Merel Smulders en Judy Baauw lukte dat niet, maar plaatsten zich wel voor de halve finales.

De zes komen donderdagnacht tussen 3.00 uur en 5.00 in actie tijdens de halve finales en de finales.