HomeOlympische SpelenTokio | Gouden BMX'er Niek Kimmann: 'Ik snap er geen fluit van!' 

Tokio | Gouden BMX’er Niek Kimmann: ‘Ik snap er geen fluit van!’ 

Wat een knappe prestatie met die knie van 'm!

In de vorm van z'n leven verkeerde hij. Tot maandag een onoplettende official tijdens een training van Niek Kimmann niet uit z'n doppen keek en zomaar overstak op het BMX-parkoers. Knal. Scheurtje in de knie. Weg olympische droom. Zou je zeggen.

Maar zo ging het niet voor Niek Kimmann. De 25-jarige BMX'er uit het Overijsselse De Lutte toonde karakter en met veel pijnstillers verscheen hij toch aan de start. En hoe! Hij veroverde op fenomenale wijze het goud.

Dat kon hij zelf na afloop ook maar amper geloven. “Ik snap er geen fluit van hoe dit kan!”, bracht hij na afloop geëmotioneerd uit bij de camera van de NOS. “Ik klapte maandag op die official en toen dacht ik: deze droom is voorbij. Maar ik wist ook: ik ben nu relatief jong en als ik ooit goud wil pakken, moet het nu op deze baan die me ligt.”

En zo geschiedde, maar het was een rollercoaster voor Kimmann. “Het begint nu wat te bezinken, maar het was zo zwaar. Ik was helemaal gaar. En de regen waardoor de race werd uitgesteld kwam me goed uit, want de pijnstillers die ik nam, sloegen wat op m'n maag.”

Kimmann kreeg na z'n crash veel fysieke én mentale hulp. “Ook van concurrenten. In het Nederlandse team hoefde ik maar met m'n vingers te knippen of iemand bracht me bijvoorbeeld water. Iedereen heeft echt geholpen. M'n coach zei ook: je bent zo goed, je kan zelfs winnen als je niet op je best bent.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens....

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.