HomeAchtergrondInterview | Harm Vanhoucke: ‘Misschien ben ik meer eendagscoureur dan ronderenner’

Interview | Harm Vanhoucke: ‘Misschien ben ik meer eendagscoureur dan ronderenner’

Harm Vanhoucke (24) stond lang te boek als groot klimtalent, maar pas vorig jaar in de Giro d’Italia brak hij definitief door. De renner van Lotto Soudal klom tussen de favorieten naar een derde plaats op de Etna. De Giro van 2020 was tegelijkertijd exemplarisch, want Vanhoucke is vooralsnog erg wisselvallig.

De voorbereiding van Vanhoucke op de drieweekse door Spanje ging via een trainingsstage in het Italiaanse Livigno en de Tour de l’Ain, waarin hij als tweede eindigde. De klimmer ziet de wereldtop sowieso steeds vaker van dichtbij aan het werk in het hooggebergte. Vorig jaar leverde hij een goede prestatie in de eerste bergrit van de Giro d’Italia, terwijl hij in 2021 in de UAE Tour en Ronde van Catalonië vijfde finishte in een bergrit. “Die goede prestaties hoop ik natuurlijk in de Vuelta te herhalen”, aldus Vanhoucke tegen Wieler Revue. “Daarvoor heb ik hard gewerkt in Livigno. Mijn eerste hoogtestage ooit was hier ook, toen samen met de ploeg. Dat beviel toen niet zo goed, maar vorig jaar ben ik herbegonnen met hoogtestages en sindsdien gaat het beter.”

[ont-quote align=”center” caption=”Harm Vanhoucke”]“In rittenkoersen kan ik vaak één dag tot het uiterste gaan, maar niet veel later moet ik dat bekopen.”[/ont-quote]

Vanhoucke reed dit seizoen ook de Giro d’Italia, maar daarin kon hij geen potten breken. Hoewel hij in de graveletappe naar Montalcino als derde over de streep kwam. “In de Giro heb ik pech gehad. Daar heb ik niet optimaal kunnen presteren. In de Vuelta zullen mijn doelen redelijk dezelfde zijn als in de Giro van dit jaar. Een paar etappes uitkiezen waarin ik mijn ding hoop te doen. En de andere ritten zo zuinig mogelijk doorkomen en sparen voor de ritten die ik wél omcirkeld heb. Dat zal dus volledige focus zijn op het winnen van een etappe.”

Moment van zwakte

Dat heeft een duidelijke reden: de prestaties van Vanhoucke willen nog weleens schommelen. Niet zozeer door het jaar heen, maar vooral tijdens een rittenkoers zelf. Een vijfde plek in de UAE Tour werd bijvoorbeeld gevolgd door een 28ste plaats in de tweede bergetappe. “Ik heb in alle rittenkoersen wel iets moois laten zien, maar het klopt inderdaad dat ik iedere ronde wel een moment van zwakte heb gekend waardoor ik een paar minuten moest prijsgeven voor het algemeen klassement. Daar kan in de toekomst zeker aan gewerkt worden. In rittenkoersen kan ik vaak één dag tot het uiterste gaan, maar niet veel later moet ik dat bekopen.”

Vanhoucke in de jongerentrui tijdens de Giro 2020

Een verklaring heeft Vanhoucke, die nog een blanco erelijst heeft, daar niet voor. “Mijn herstelvermogen kan waarschijnlijk een stuk beter. Ik ben ervan overtuigd dat het op korte termijn gaat lukken om een kort klassement te rijden in een eenweekse ronde en in de toekomst zien we dan wel of ik een klassement kan rijden in een grote ronde. Nu is het zaak mijn basisniveau uit te breiden via een grote ronde en proberen ritten te kapen. Ik heb het met mijn trainer erover gehad waarom ik niet zo snel herstel, maar we denken dat het puur met mijn leeftijd te maken heeft.”

Toch is de geboren Kortrijkzaan er niet zeker van dat hij ooit klassementen gaat rijden in grote rondes, want hij heeft zijn blik eveneens gericht op de eendagskoersen. “Ik reed Luik-Bastenaken-Luik dit jaar voor het eerst en daar was ik ook in orde. Misschien ben ik wel meer eendagscoureur, daarin wil ik dan ook zeker verder groeien. Met de komst van performancemanager Maxime Monfort is het beleid bij Lotto Soudal enigszins veranderd. Van mij mag er nog meer gefocust worden op klimmen, maar er zijn wel meer mogelijkheden tegenwoordig wat betreft onder meer aerotesten. Daaraan zie je dat ze bij Lotto Soudal ook een klimploeg willen opbouwen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...