HomeNieuwsPowless verrassende winnaar Clásica San Sebastián

Powless verrassende winnaar Clásica San Sebastián

Neilson Powless heeft zijn eerste profzege geboekt in de Clásica San Sebastián. De Amerikaan was de beste uit een groep van vier. De topfavorieten lagen te ver achter op de slotklim en kwamen er niet meer aan te pas.

Al vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van zestien man met daarbij onder anderen James Knox, Valerio Conti en José Rojas, maar onder leiding van Deceuninck-Quick Step, Team Jumbo-Visma en Trek-Segafredo werden zij onder controle gehouden. De beste van de kopgroep bleek de Spanjaard Javier Romo, die uitkomt voor Astana-Premier Tech. Hij weerde zich kranig, maar Romo's aanvalspoging werd op 45 kilometer van de meet teniet gedaan. Zijn aanval werd overgenomen door Mikel Landa en Simon Carr. De Bask maakte zijn rentree na zijn valpartij in de Giro d'Italia, maar Landa kon Carr bergop niet volgen.

Ondertussen had Wilco Kelderman het asfalt van dichtbij gezien in het peloton, maar de Nederlander kon zijn weg gelukkig vervolgen. In tegenstelling tot zijn ploeggenoot Matteo Fabbro, die met een van pijn vertrokken gezicht moest opgeven. De Brit Carr reed lange tijd voorop, maar kreeg in de afdaling van de voorlaatste klim gezelschap van Mikkel Honoré, Lorenzo Rota, Neilson Powless en Matej Mohoric. Achter hen nam Trek-Segafredo in dienst van Bauke Mollema de kop van het peloton. Deceuninck-Quick Step had met Julian Alaphilippe weliswaar de topfavoriet in de ploeg, maar ook met Honoré een renner vooraan. De Belgische ploeg kon dan ook wedden op twee paarden.

Kopgroep loopt uit

Met de Murgil Tontorra lag er desondanks nog een loodzware slotklim te wachten. Naast Trek-Segafredo hielp ook UAE Team Emirates, voor het op WorldTour-niveau debuterende toptalent Juan Ayuso (18 jaar), een handje aan kop van het peloton. Het tempo van Trek-Segafredo lag desondanks niet hoger dan dat van de kopgroep, waardoor de groep met favorieten met een achterstand van een ruime minuut moest beginnen aan de Murgil Tontorra. Een achterstand die ze nooit goed zouden kunnen maken op de sterke koplopers, waar Powless als eerste ten aanval trok. De Amerikaan sloeg een mooi gat, maar Honoré, Mohoric en Rota waren niet ver achter.

Het zou tussen de vier aanvallers gaan, want in de groep met favorieten gebeurde weinig meer. De afdaling lag nat en daardoor was het goed uitkijken voor de koplopers. Mohoric miste bijna een bocht en Honoré knalde in dezelfde bocht op een vangrail. De Deen kon desondanks zijn weg vervolgen, maar door zijn fiets kwam Rota wel daadwerkelijk ten val. Na een korte achtervolging kwam Honoré weer terug vooraan, waarna het dus tussen drie renners zou gaan. In de spurt met drie was het vervolgens Powless die de zege wist te pakken. Mohoric en Honoré completeerden het podium.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...