HomeNieuwsLetterlijk brand in het peloton, zware crash Ineos-renners en winst voor Edward...

Letterlijk brand in het peloton, zware crash Ineos-renners en winst voor Edward Planckaert in Burgos

Edward Planckaert van Alpecin-Fenix heeft zeer verrassend de eerste rit in de Ronde van Burgos gewonnen. De Belg was de sterkste op het steile slotklimmetjes.

Na zo'n dertig kilometer in de etappe ontstond een kopgroep. Echt interessante renners zaten daar niet tussen. Hun aanvalspoging zou ook niet lang duren, want het was onrustig in het peloton. Er ontstonden op zo'n vijftig kilometer van de meet door de stevige wind verschillende groepen. Vooraan reden onder anderen Pavel Sivakov, Mads Wurtz Schmidt, Johan Jacobs, Matteo Trentin, Jonathan Narvaez, Daniel Oss en Tobias Bayer. Achter hen kwam een groep met onder andere Egan Bernal heel dicht, maar die groep wist het gat uiteindelijk net niet te overbruggen. Doordat achter de kopgroep verschillende groepen bijeen kwamen, kwam er een gedegen achtervolging op gang.

Vooral Bahrain-Victorious nam het heft in handen, maar op het moment dat de kopgroep nog twintig seconden over had, liet het peloton ze weer iets uitlopen. Ondertussen werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij waarbij liefst vier renners van Ineos Grenadiers betrokken waren. Egan Bernal, Adam Yates én Daniel Felipe Martinez kwamen allen ten val. Het drietal moest zichtbaar even op hun effen komen, maar kon hun weg wel vervolgen. Ze kwamen allen wel op grote achterstand binnen. Niet ver voor de valpartij zullen de renners ook even hebben opgekeken toen ze langs een in brand staand grasveld reden.

Hoewel de kopgroep lange tijd goed samenwerkte, zat hun onderneming er op 3,5 kilometer voor de meet op. Mede door het werk op kop van het peloton van de Nederlander Thymen Arensman. Alles zou gaan aankomen op het laatste heuveltje van 0,9 kilometer van zo'n 5,5 procent omhoog. Het was Romain Bardet die flink doortrok op de slotklim, maar de Fransman wist niet iedereen los te krijgen. In zijn wiel zaten namelijk Gonzalo Serrano en de heel verrassende Edward Planckaert (Alpecin-Fenix). De Spanjaard ging als eerste aan vanuit het wiel van Bardet, maar moest ondanks een beukje aan de Belg zijn meerdere erkennen in Planckaert. De renner van Alpecin-Fenix boekte zijn eerste profzege in Burgos.

Planckaert maakte afgelopen jaar de overstap van Sport Vlaanderen-Baloise, waarvoor hij sinds 2017 uitkwam. Bij Alpecin-Fenix had hij nog geen aansprekende resultaten geboekt. Voor vandaag was de zeventiende plaats in de Tro-Bro Léon de beste seizoensuitslag.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...