HomeOlympische SpelenHarrie Lavreysen olympisch kampioen op de sprint, zilver voor Hoogland

Harrie Lavreysen olympisch kampioen op de sprint, zilver voor Hoogland

Harry Lavreysen heeft in een razend spannende en imposante finale olympisch goud gewonnen op de sprint. Aanvankelijk won Jeffrey Hoogland de eerste heat, maar in de twee volgende heats wist de regerend wereldkampioen zijn achterstand goed te maken.

In de eerste heat wist Hoogland zijn maatje te verrassen door van boven uit de baan naar beneden te duiken en zo op snelheid langs Lavreysen te duiken. Lavreysen schatte de move van Hoogland verkeerd in en was niet bij machte om nog te reposteren.

Een klein half uur later mochten ze opgaan voor de tweede heat en deze heat was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Hetzelfde scenario leek zich te ontspinnen. Lavreysen dook in een gaatje en nam de kop, waarna Hoogland zijn versnelling inzette. Hoogland maakte er een lange sprint van en Lavreysen leek zich te gaan verslikken, maar in de laatste meters wist hij toch langszij te komen en zijn wiel nipt als eerste over de meet te drukken.

En dus moest een derde heat uitkomst brengen. Daarbij moet worden aangetekend dat er tussen deze en de vorige heat slechts 10 minuten hersteltijd zat. De vermoeidheid speelde beide renners overduidelijk parten, want de snelheid lag iets lager. Uiteindelijk bleek Lavreysen veruit de snelste te zijn. In de laatste ronde haalde hij Hoogland buitenom in. Goud voor de Brabander, zilver voor Hoogland. Het is voor Lavreysen na de teamsprint de tweede gouden medaille van deze Spelen. Eerder won hij (en ook Hoogland) al goud op de teamsprint.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Na drie weken afzien wordt Cavendish beloond met zege in Rome: ‘Het was een lange weg om hier te geraken’

Mark Cavendish heeft er drie weken moeten op wachten, heel wat reuzen moeten overwinnen...

Mark Cavendish sprint in Rome dan toch nog naar ritzege, met dank aan… Geraint Thomas!

In tegenstelling tot wat de afgelopen vier jaar het geval was, eindigt de Giro...

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.