Lavreysen na gouden sprintmedaille: 'Maakte een supergrote fout in de eerste heat'

Harrie Lavreysen is olympisch kampioen op de sprint. In een sensationele finale klopte hij landgenoot Jeffrey Hoogland. Na afloop deed hij, helemaal gesloopt, zijn verhaal.

Lavreysen na gouden sprintmedaille: 'Maakte een supergrote fout in de eerste heat'

"Ik heb gewoon fucking goud", zij een nog uithijgende Lavreysen vlak na afloop voor de camera's van de NOS. "Ik heb nu overal pijn, niet normaal. Maar ik heb weer olympisch goud."

Lavreysen vertelde dat het uit z'n tenen moest komen. "Ik maakte een supergrote fout in de eerste heat, maar ik kwam nog heel ver. Dus ik dacht de tweede keer: als ik hem nog in kan halen, moet alles eruit. Het waren twee zulke zware ritten. Die derde kwam er zo snel achteraan. Maar ik dacht, ik moet fris blijven en er voor gaan. En anders doe ik maar alsof ik nog sterk ben, maar ik heb hem gewoon."

Lavreysen verloor de eerste rit dus, maar wist zich in de tweede heat te herpakken. Een mentaal voordeel. "Dat moet wel. Maar dat ik hem van achteruit kon inhalen, dat zegt al heel veel. Het is hier bijna onmogelijk om in te halen en dat ziet hij dan. Dat voelde voor mij ook goed."