Tokio | Büchli uit keirintoernooi, Lavreysen herpakt zich in herkansing

Een domper voor de Nederlandse baanploeg op de Olympische Spelen. Matthijs Büchli is uitgeschakeld in het keirintoernooi, Harrie Lavreysen is wel door.

Lavreysen

Büchli, in 2019 wereldkampioen op de keirin, leek de eerste ronde gewoon te overleven nadat hij bij de eerste twee finishte. Büchli had in zijn heat, die eerst werd stilgelegd na een valpartij, al een gele kaart ontvangen. Dat gebeurde na de herstart wederom, al was deze gele kaart zeer controversieel te noemen. In de herkansing nam Büchli het op tegen onder andere Jason Kenny. De Haarlemmer moest bij de eerste twee eindigen, maar was uiteindelijk niet bij machte om dat te bewerkstelligen. In de slotfase kwam hij simpelweg snelheid te kort.

Harrie Lavreysen kwam er in de eerste ronde ook niet aan te pas. De wereldkampioen op de sprint reed zeer afwachtend en eindigde als vijfde in zijn race. Daardoor was hij veroordeeld tot de herkansingen. Daarin stelde Lavreysen orde op zaken, want in deze race reed hij op superieure wijze naar de eerste plaats. De droom van de hattrick op de teamsprint, sprint en keirin houdt Lavreysen zodoende in leven.