HomeOlympische SpelenTokio | Büchli over straf: 'Dat was een onterecht besluit, dat maakt...

Tokio | Büchli over straf: ‘Dat was een onterecht besluit, dat maakt het extra zuur’

Matthijs Büchli werd in 2019 wereldkampioen op de keirin en gold op de Olympische Spelen als een van de kanshebbers voor goud. Het draaide uit op een grote deceptie voor de Haarlemmer.

Het keirintoernooi van Büchli kort samengevat: in de eerste ronde moest Büchli herstarten na een valpartij, na de herstart plaatste hij zich voor de volgende ronde, Büchli werd echter teruggezet omdat hij iemand zou hebben afgesneden en in de herkansing had hij niet genoeg meer over om zich te plaatsen voor de volgende ronde. “De eerste rit was inkomen”, vertelde Büchli vervolgens tegen de NOS. “Voor de herstart dacht ik: vol gas en laten zien wat ik kan. Ik was blij omdat ik door was, maar toen hoorde ik dat ik werd teruggezet.”

Büchli weet dan eigenlijk al dat het moeilijk gaat worden om nog door te gaan. “Net als gisteren op de sprint is het schema gewoon ruk. Het is niet te doen als je zo weinig rust krijgt. Ik wist gewoon: nu ben ik de lul. Ik heb gevochten met wat ik nog in me had, maar dat was niet veel meer.” Büchli was het daarbij niet eens met zijn straf, die hij kreeg omdat hij het sprintersvak opzocht terwijl dat volgens de jury nog niet mocht. “Ik keek nog of ik er voorbij was. Ik dacht: ik moet voorbij Jack Carlin en dan pas het vak in. Dat deed ik ook. Het is gewoon een onterecht besluit en dat maakt het extra zuur.”

“De keirin is altijd een beetje dringen”, ging de Haarlemmer verder. “Er zijn een paar duidelijke regels. Je gaat niet in het sprintersvak als nog iemand naast je zit, maar dat deed ik ook niet. Dan heb je ook de interpretatieregels. Als je iemand afsnijdt dan kun je iemand terugzetten, maar volgens mij heb ik niemand afgesneden.” Zodoende eindigt het toernooi van Büchli in mineur, nadat eerder ook zijn vriendin Laurine van Riessen een domper kreeg te verwerken op de keirin. “Dat was een zware dag en heeft energie gevreten, maar dat heeft niets te maken met wat er vandaag is gebeurd. Ik was ook gewoon goed in vorm. Na die herstart ga ik vanaf de kop door, maar dan word je teruggezet. Dan heb je nog vijf minuten om je die kant op te sleuren. Het zat gewoon niet mee.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Opvallend verhaal van mama Pogacar: ‘Tadej zei vorig jaar: ‘Mama, de Slovenen houden niet van mij’

Dat heeft alles te maken met de Tour de France 2020, waarin Pogacar op...

📸 Uno-X neemt meetpunt Mars in tijdrit Dauphiné letterlijk met futuristische helm

Teams die gebruik maken van het materiaal van Specialized (Soudal-QuickStep en BORA-hansgrohe in de...

Emotionele Mikkel Bjerg na tijdritzege in Dauphiné: ‘Ik heb eigenlijk nooit in mezelf geloofd’

Mikkel Bjerg staat al jarenlang te boek als een groot talent, hij werd driemaal...

Deense dominantie in Dauphiné-tijdrit: Bjerg en Vingegaard finishen 1-2

Het was woensdag tijdritdag in de Dauphiné. De klassementsrenners en specialisten streden tegen de...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.