Ronde van Burgos: Carthy en Landa aan het feest, Bardet lijdt en Padun ten aanval

De slotetappe van de Ronde van Burgos heeft een plotwending opgeleverd. Leider Romain Bardet kende een zeer slechte dag en werd door Mikel Landa uit de leiderstrui gereden. Hugh Carthy eiste de rit voor zich op.

Landa
  • Mikel Landa Mikel Landa
  • Hugh Carty Hugh Carty

Op de slotdag van de Ronde van Burgos lag een loodzware etappe te wachten voor de renners. De finish was getrokken op de Lagunas de Neila. Een klim van 11,9 kilometer aan 6,2 procent, maar zeker het slot was nog een stuk zwaarder. De Lagunas de Neila werd als eerste aangevat door een kopgroep met onder anderen Sep Vanmarcke, Gonzalo Serrano en Lawson Craddock, maar door het beulswerk van Bahrain-Victorious zat hun onderneming er op drie kilometer van de meet op. Vervolgens liet Mark Padun zich weer eens zien met een demarrage.

De Oekraïner won in juni twee bergritten in de Dauphiné, maar werd vervolgens voor zowel de Tour de France als de Olympische Spelen niet geselecteerd. Een enigszins gek verhaal, maar Padun vertelde zich te zullen focussen op de Vuelta. In Burgos liet hij zien weer in goede vorm te verkeren, maar Padun wist zijn aanval niet vol te houden. Vervolgens meldden ook Jay Vine (Alpecin-Fenix), Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) en Egan Bernal zich vooraan. Bernal sloeg na een demarrage een klein gat, maar werd vervolgens gecounterd door Einer Rubio en Hugh Carthy. Die laatste had uiteindelijk het meeste over en pakte de ritzege.

Ondertussen was ook de strijd om het eindklassement uiterst spannend geworden, want leider Romain Bardet kende een dramatische dag en zakte direct na de aanval van Padun ver weg. De Fransman had de slierten kwijl aan zijn kin hangen en werd voorbijgereden door jan en alleman. Al snel werd dan ook duidelijk dat de kopman van Team DSM de eindzege door zijn vingers zag glippen. De belangrijkste concurrent om de eindwinst was Landa, die met een zesde plaats goed genoeg presteerde en zodoende zijn eerste overwinning van het jaar boekte. Ook noemenswaardig: de tweede plaats van Fabio Aru in de eindrangschikking.

Nieuws
  • Cor Vos