HomeOlympische SpelenTokio | Lavreysen pakt brons op keirin, Kenny wint na curieuze finale

Tokio | Lavreysen pakt brons op keirin, Kenny wint na curieuze finale

Jason Kenny heeft goud gepakt op de keirin na een curieuze finale. Brons was er voor Harrie Lavreysen.

Na de eclatante overwinning op de teamsprint en de zwaarbevochten gouden medaille op de individuele sprint hoopte Lavreysen op de keirin zijn hattrick, net als hij deed op het wereldkampioenschap van 2020 in Berlijn, te vervolledigen. Een dag eerder plaatste Lavreysen zich vrij moeizaam voor de halve finale. Na de eerste mislukte race was de Brabander aangewezen op de herkansing, waarin hij desondanks orde op zaken stelde. Met een machtige krachtsinspanning plaatste Lavreysen zich uiteindelijk voor de halve finale op de keirin.

De halve finale werd vandaag verreden en daarin moest je bij de eerste drie van je heat eindigen om door te gaan. In de eerste halve finale plaatste onder andere Jason Kenny zich voor de finale, terwijl Lavreysen zich in de tweede halve finale met de hakken over de sloot wist te plaatsen voor de eindstrijd. Met een flinke inspanning wist hij op het laatste moment buitenom te komen en plek drie te veroveren, nadat hij onderweg bijna van de sokken was gereden door een Japanse concurrent.

Ongeveer een halfuur later wachtte het slotstuk. In de finale trof Lavreysen veteraan en titelverdediger Kenny, Matthew Glaetzer, Jair Tjon en Fa, Mohd Awang en Maximilian Levy. De Nederlander moest in de beginfase de vierde positie innemen. Dit bleek in de finale een ongunstige positie, want nummer twee Glaetzer liet nog voordat de gangmaker weg was een groot gat vallen op Kenny. Op dat moment mochten de renners achter Glaetzer hem bovendien nog niet inhalen. Toen de gangmaker uit de baan ging, viel Kenny meteen aan. Glaetzer ging er voor de vorm nog wel achteraan, maar kwam geen meter dichterbij. Voor Lavreysen het sein de achtervolging over te nemen, maar iedereen kwam te laat om Kenny nog terug te halen. Lavreysen pakte nog wel brons.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong begrijpt helmplicht tijdens klimtijdrit niet: ‘Het slaat nergens op!’

De tijden dat renners zonder helm konden sprinten, over kasseien rijden en afdalingen nemen,...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Vingegaard: ‘Als Van Aert nog een tandje bijsteekt, kan hij zelf voor eindzege in de Tour gaan’

Over een maand vindt in Bilbao de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk...

Tadej Pogacar: ‘Als ik Evenepoel was, zou ik altijd de Tour rijden’

Tadej Pogacar liep een polsbreuk op bij een val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, maar de Sloveen...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.