De 14 Nederlanders aan de start van de Vuelta (en hun rol)

De Vuelta a España gaat zaterdag beginnen met een proloog in Burgos. Daar zijn veertien Nederlanders bij, net zoveel als vorig jaar. We stellen ze aan u voor!

Kruijswijk

Wout Poels

Naast Team Jumbo-Visma en Ineos Grenadiers heeft ook Bahrain-Victorious een machtsblok voor in de bergen kunnen opstellen. Een van de klimmers is Wout Poels, wiens rol een beetje afhankelijk zal zijn van het presteren van teamgenoten als Damiano Caruso, Mikel Landa, Mark Padun en Jack Haig. Normaliter gaat de Limburger wel een keer zijn kans krijgen op zijn zo gewenste eerste (echte) etappezege in een grote ronde.

Jetse Bol

Jetse Bol werd onlangs knap zeventiende in de Ronde van Burgos. De Noord-Hollander verkeert dus in goede vorm. Dat zal nodig zijn ook, want bij zijn kleine ploeg Burgos-BH zal vooral naar hem worden gekeken. Het ultieme doel van de ploeg: één etappezege.

Fabio Jakobsen

De lach is terug. Na de donkere periode van zo'n jaar geleden. Fabio Jakobsen won vorige maand al twee ritten in de Tour de Wallonie en dat was niet tegen slechte sprinters. Jakobsen heeft zich al duidelijk uitgesproken en gaat voor een dagzege in Spanje. De periode van meerijden is wat hem betreft voorbij.

Jakobsen in de Tour de Wallonie

Ramon Sinkeldam

Ramon Sinkeldam zag de Tour de France aan zich voorbij gaan, maar de Noord-Hollander is wel opgeroepen voor de Vuelta a España. Met een nieuw contract op zak zal Sinkeldam zich wederom volledig wegcijferen voor zijn kopman Arnaud Démare.

Dylan van Baarle

Dylan van Baarle dan. Een steengoede renner die zomaar zelf een etappe zou kunnen winnen. Het zit er hoogstwaarschijnlijk niet in, want de Voorburger zal moeten knechten. Niet gek gezien de selectie van Ineos Grenadiers, dat aantreedt met onder anderen Tom Pidcock, Richard Carapaz, Egan Bernal, Adam Yates en Pavel Sivakov.

Wesley Kreder

Na de Giro d'Italia mag Wesley Kreder ook de Vuelta a España rijden. Tevens de tweede grote ronde uit zijn loopbaan. Bij Intermarché Wanty krijgen de renners over het algemeen vrijheid, maar Kreder is geen type Taco van der Hoorn. Hij is dan ook vooral mee om Riccardo Minali en Louis Meintjes bij te staan.

Thymen Arensman

Toen Thymen Arensman de overstap maakte naar de profs, stond hij te boek als toptalent. In 2018 eindigde hij in de Tour de l'Avenir tweede achter ene Tadej Pogacar. Zijn potentieel liet hij vorig jaar in de Vuelta voor het eerst op profniveau zien. Zijn rol dit jaar is afwachten. In de Ronde van Burgos offerde hij zich volledig op voor de goed presterende Romain Bardet. De rol van Arensman hangt dan ook vooral af van het presteren van de Fransman.

Martijn Tusveld

Datzelfde geldt voor Martijn Tusveld. De Utrechter is geen renner die onwijs opvalt, maar ondertussen heeft hij meerdere keren laten zien een goed klassement te kunnen rijden. In de Vuelta van 2019 werd hij 26ste, wat hij in de Giro van vorig jaar herhaalde. Als hij de ruimte krijgt in een goede vlucht kan hij zomaar een keer verrassen. Heeft alleen net als Arensman rekening te houden met Bardet.

Koen Bouwman werd twaalfde in de Giro

Koen Bouwman

Aan het einde van de Giro van dit jaar klom Koen Bouwman mee met de beste renners. Hij was altijd al een gewaardeerde renner bij Team Jumbo-Visma, maar in Italië zette hij een extra stap. Zal in Spanje een van de topknechten van Primoz Roglic moeten worden.

Robert Gesink

Robert Gesink viel uit in de Tour de France, maar al snel ging de focus op de Vuelta. De voorbije twee jaar was hij erbij toen ploegmaat Roglic met de overwinning aan de haal ging. Als een soort wegkapitein die ook de nodige bergen kan overleven. Die rol zal hij nu ook weer krijgen.

Lennard Hofstede

De beurt van de eeuw werd het genoemd. Toen Primoz Roglic vorig jaar in moeilijkheden was op de voorlaatste dag en de eindzege dreigde te verliezen aan Richard Carapaz, was daar ineens Lennard Hofstede. De Westlander zat eerst in de kopgroep en was teruggezakt. Met een geweldige kopbeurt schoot hij Roglic weer in gang, waarna de Sloveen toch nog onbedreigd naar de overwinning kon rijden.

Steven Kruijswijk

Het is nog niet het jaar van Steven Kruijswijk. Sowieso kwakkelt hij sinds hij in 2019 derde werd in de Tour de France. Door een crash kon hij vorig jaar niet starten in de Tour de France en een coronabesmetting zorgde ervoor dat hij uit de Giro moest stappen. Dit jaar komt hij er vooralsnog niet aan te pas.

Sam Oomen

Sam Oomen mocht in de Ronde van Zwitserland voor zichzelf rijden. Hij werd knap achtste. In de Vuelta zal hij normaliter in dienst rijden van Roglic. Dat hij dat goed beheerst bewees hij eerder dit jaar in onder meer de Amstel Gold Race en Waalse Pijl.

Bert-Jan Lindeman

Bert-Jan Lindeman mag zich opmaken voor zijn tweede grote ronde van het jaar. Na de Giro d'Italia. Lindeman is een coureur die goed weet waar hij van voren moet zitten en meestal ook daadwerkelijk van voren zit. Jarenlang deed hij dat werk voor kopmannen van Team Jumbo-Visma, maar sinds dit jaar rijdt de Drent voor Team Qhubeka NextHash. Met in de Vuelta de kopmannen Fabio Aru en Sergio Henao.