HomeMagazineInterview | Lennard Hofstede: 'Primoz is verreweg de meest bijzondere kopman waarvoor...

Interview | Lennard Hofstede: ‘Primoz is verreweg de meest bijzondere kopman waarvoor ik heb gereden’

De voorbije twee edities van de Vuelta a España werden gewonnen door Primoz Roglic. Ook dit jaar is de Sloveen de topfavoriet. Lennard Hofstede maakte de eerste twee titels als ploegmaat mee en is er dit jaar ook weer bij in Spanje.

Lennard Hofstede noemt Roglič een speciale kopman. De Westlander liep niet altijd over van vertrouwen, maar mede door de invloed van zijn kopman is dat de laatste twee jaar flink toegenomen. “Ik kan wel zeggen dat hij de meest bijzondere kopman is waarvoor ik heb gereden. Hij kan zo goed een ploeg creëren. We hebben als wielrenners allemaal een afwijking en hij accepteert die van iedereen. Je zult hem nooit horen schreeuwen of zeuren naar teamgenoten. Hij beseft dat het maken van fouten menselijk is en houdt iedereen betrokken bij het geheel.”

[ont-quote align=”center” caption=”Lennard Hofstede”]“Je zult Primoz nooit horen schreeuwen of zeuren naar teamgenoten.”[/ont-quote]

Na zijn overwinning in de Vuelta a España 2020 geeft Roglič zijn teamgenoten een Vespa-scooter cadeau. Hofstede noemt het een prachtige gift, maar geeft eerlijk toe dat de gesprekken die hij met Roglič voerde hem meer waard zijn. “Ik moet mijn rijbewijs ook nog halen, haha. Het is een 125 CC en daarvoor geldt een ander rijbewijs in Nederland. Een mooie waardering, maar als ik later terugkijk dan zal ik eerder denken aan het moment dat hij aan het eind van de Vuelta naar me toekwam om zijn waardering uit te spreken. Hij vergeleek het met de Vuelta van 2019. Die won hij ook, maar voor mij was het een lijdensweg. Nu was ik drie weken op niveau en mentaal klaar voor de strijd. Die waardering is uiteindelijk het mooiste.”

Na de zege van vorig jaar

“Wat hij nog meer zei?”, gaat Hofstede verder. “Dat hij extra motivatie kreeg door naar zijn ploeggenoten te kijken. Later vertelde hij dat hij na het verlies in de Tour niet zeker wist of hij naar de Vuelta moest gaan, maar toen hij ons zag toewerken naar de Vuelta wist hij dat hij er vol voor moest gaan. Ik snap best dat Primož voor de buitenwacht een gesloten persoonlijkheid lijkt, maar binnen de ploeg is juist het tegenovergestelde het geval. Hoe hij omgaat met extra druk is bijzonder. Hij lijkt daar serieus geen last van te hebben. Hij heeft het ook weleens zwaar, maar dat laat hij nooit aan ons zien.”

Dit interview verscheen in de Tour de France-special van Wieler Revue van dit jaar. Inmiddels ligt ook de Tour-terugblik/Vuelta-vooruitblik in de winkel. Die kun je hier bestellen! Of nog beter: sluit een abonnement af en ontvang de nieuwe Wieler Revue en de volgende nummers standaard op de deurmat!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Enric Mas sterkste tijdens Giro dell’Emilia

Enric Mas was alle concurrentie te sterk af tijdens de Giro dell'Emilia. In een...

Jonas Vingegaard wint opnieuw in Cro Race

Nadat Jonas Vingegaard twee dagen geleden de 3e etappe won bleek de tourwinnaar wel...

Nairo Quintana besluit toch te vertrekken bij Arkéa Samsic

Nadat eerder dit jaar uitkwam dat Nairo Quintana bij Arkéa Samsic zou blijven, maakt...

David Dekker vertrekt bij Jumbo-Visma en gaat naar Arkéa Samsic

De Nederlandse David Dekker kende dit jaar een minder seizoen bij de Jumbo-Visma ploeg...

Meer zoals dit

Interview | Koen Bouwman: ‘In het begin lagen de ploeg en ik qua karakter een beetje uit elkaar’

Koen Bouwman behoort inmiddels tot het meubilair van Team Jumbo-Visma, maar hij geeft toe...

Interview | Sjoerd Bax: ‘Mijn ambitie is om ooit eens heel goed te rijden in Luik-Bastenaken-Luik’

Sjoerd Bax verraste vriend en vijand in 2021 met een tweede plaats op het NK. Als renner van het continentale Metec tamelijk uniek. Een profcontract kon niet uitblijven en zodoende maakt de geboren Gorinchemmer volgend jaar de overstap naar Alpecin-Fenix.

Interview | Jeugdbondscoach Adriaan Helmantel: ‘Zeker wat betreft klimtalent zitten we niet breed bij de beloften’

"Ik heb met veel plezier gewerkt bij de profs van Team Sunweb en dat...