Vuelta | De gevreesde Picón Blanco gaat voor verschillen zorgen

De strijd om het klassement kan nu echt losbarsten. De Picón Blanco, de slotklim van de dag, is zo zwaar dat er met zekerheid verschillen verwacht kunnen worden.

Bardet

Parkoers: Eerste aankomst bergop

Om onduidelijke redenen staat op de website van de Vuelta a España de derde rit genoteerd als een vlakke. Het kan niet anders dan een foutje zijn, want koersdirecteur Fernando Escartín heeft hele andere verwachtingen van de derde rit. “De eerste aankomst bergop. Het grootste gedeelte van de etappe is vlak, maar in de finale ligt de Picón Blanco met stukken die tegen zeventien procent omhooglopen.” De 203 kilometer lange derde etappe is de langste van de Vuelta a España van dit jaar. De eerste honderd kilometer lopen nog redelijk op en af, maar nadien is het vanaf zo’n tachtig kilometer van het einde vooral vlak. Het is dan vooral wachten op de Picón Blanco, die met 7,8 kilometer aan 9,3 procent veel angst zal inboezemen.

Het profiel van de dag

Favorieten

Tijdens de eerste bergetappe is het nog aftasten hoe de verhoudingen zijn, maar afgaande op de individuele tijdrit is Primoz Roglic in ieder geval in goeden doen. De Picón Blanco zou de Sloveen heel goed moeten liggen en hij geldt dan ook als topfavoriet. Maar er zijn meer kapers op de kust. Romain Bardet (foto) was in de jongste Ronde van Burgos duidelijk de beste op deze klim en heeft dan ook goede recente herinneringen, maar het is vooral uitkijken naar de sterrenformatie van Ineos Grenadiers met Tom Pidcock, Pavel Sivakov, Richard Carapaz, Egan Bernal en Adam Yates. Wat gaan zij uit de hoge hoed toveren om Roglic te breken? Verder mag je de mannen van Bahrain-Victorious vooraan verwachten met Mikel Landa, Jack Haig en Damiano Caruso als voornaamste klimmers. Daarnaast mag je Aleksandr Vlasov, Hugh Carthy, Enric Mas en Miguel Ángel López ook bij de beste klimmers zetten.

Geschiedenis: de opmars van de Picón Blanco in de Ronde van Burgos 

Het beeld was beklijvend. Remco Evenepoel domineerde vorig jaar net na de herstart de Ronde van Burgos. De veeg over zijn schouders kwam bekend te staan als het nieuwe zegegebaar van het uitgesproken toptalent. De basis voor de eindzege legde hij op de Picón Blanco, waar in de jaren daarvoor Mikel Landa, Miguel Ángel López en Iván Ramiro Sosa wisten te winnen. Het is een beklimming van 7,8 kilometer aan 9,3 procent, waar de wind vrij spel heeft. Zeker in de laatste kilometer kan de wind nog weleens een rol gaan spelen en kun je als de wind niet goed staat compleet stilvallen. De eerste kilometer loopt nog relatief makkelijk, maar vanaf dan is het loodzwaar. De zwaarste kilometer is die van vier naar vijf, die gemiddeld aan 12,4 procent omhoogloopt.

Streek: De thuisstreek van Burgos-BH

De regio Burgos is de thuisbasis van het Spaanse ProTeam Burgos-BH, waar de Nederlanders Jetse Bol en Alex Molenaar onder contract staan. Burgos-BH begon in 2006 onder de naam Viña Magna-Cropu en ging later verder als Burgos-Monumental. Bekende namen uit de begindagen: Andrey Amador, Rafael Valls en Carlos Verona. In 2018 werd Burgos-BH een profformatie en weer een jaar later beleefde het team zijn voorlopige hoogtepunt in de geschiedenis. Een hoogtepunt dat moeilijk valt te overtreffen. In de tweede Vuelta a España waar Burgos-BH voor werd uitgenodigd wist het een ritzege te boeken. Op de klim Javalambre kwam Ángel Madrazo als eerste over de meet. Voor ploeggenoot Bol.