HomeAchtergrondWie zijn de Nederlandse talenten die indruk maken in de Tour de...

Wie zijn de Nederlandse talenten die indruk maken in de Tour de l’Avenir?

In de Tour de l'Avenir, de Tour de France voor beloften, verpulverde de Nederlandse selectie de concurrentie in de ploegentijdrit. Maak kennis met de generatie van de toekomst.

Gijs Leemreize (Jumbo-Visma)

Gijs Leemreize is vooralsnog de bekendste renner van het stel. De Achterhoeker rijdt voor de proftak van Team Jumbo-Visma en liet al knappe dingen zien in de Rondes van Romandië en Zwitserland. In beide wedstrijden eindigde Leemreize als 28ste. Opvallend: Leemreize kreeg een contract aangeboden op basis van tests en trainingen. Kwam in het nieuws nadat hij op Strava de snelste tijd op La Redoute neerzette. Leemreize is niet de meest explosieve renner en werkt dan ook toe naar het worden van een ronderenner. In de Tour de l’Avenir wordt minstens een top 10-notering van hem verwacht.

Mick van Dijke (opleidingsploeg Jumbo-Visma)

Normaal zijn Mick en Tim van Dijke onafscheidelijk, maar in de Tour de l’Avenir is Tim er niet bij. Hij reed de voorbije periode met de profploeg van Team Jumbo-Visma de Ronde van Denemarken. Beiden komen uit het mountainbiken en focussen zich nog niet zo heel lang op wegwielrennen. Eigenlijk pas sinds 2020. En door de coronacrisis is dit seizoen pas het eerste écht normale wegseizoen voor de broers. Het gaat dus snel met de Zeeuwen, die sinds kort in België wonen. Mick won het NK tijdrijden voor beloften, werd achter Tim tweede in de wegrace en liet zich al een aantal keer opmerken in profkoersen. Heeft een profcontract gekregen van Team Jumbo-Visma.

Marijn van den Berg (opleidingsploeg Groupama-FDJ)

Voor Marijn van den Berg is de Tour de l’Avenir een spannende koers. De broer van Lars, die voor Groupama-FDJ rijdt, is laatstejaarsbelofte en vooralsnog is er niets bekend over een overstap naar de profs. Marijn zelf rijdt voor de opleidingsploeg van Groupama-FDJ en woont zodoende in Besancon. Mocht in het verleden al eens mee op trainingskamp met Jumbo-Visma, maar heeft dit seizoen nog meer dan in voorgaande seizoenen de smaak te pakken. Won al vijf keer en rijgt de ereplaatsen aaneen, maar nu wil hij dat tussen de allerbeste belofterenners van het moment doen. Van den Berg is een type Michael Matthews. Kan een klimmetje overleven en heeft snelle benen.

Marijn van den Berg

Daan Hoole (SEG Racing)

Daan Hoole is ook laatstejaarsbelofte, maar heeft wel al zekerheid wat betreft zijn toekomst. De Zuid-Hollander rijdt volgend seizoen namelijk in dienst van Trek-Segafredo. Bij de Amerikaanse formatie wordt hij onderdeel van de sprinttrein, gaat hij zich focussen op zijn tijdrit en moet hij een rol gaan spelen in de keienklassiekers. Werd in 2017 tweede in Parijs-Roubaix voor junioren. Achter ene Tom Pidcock. Hoole staat desondanks vooral bekend om zijn goede tijdrit. Is liefst 1.96 meter lang.

Casper van Uden (opleidingsploeg Team DSM)

Casper van Uden won in 2019 Kuurne-Brussel-Kuurne voor junioren. Door de coronacrisis viel zijn eerste jaar bij de beloften grotendeels in het water, maar Van Uden heeft zich dit seizoen herpakt. Hij rijdt een stabiel jaar en won twee ritten in een Poolse rittenkoers. Van Uden is een veelzijdige renner, die net als Van Dijke en Van den Berg een aardig sprintje uit zijn benen kan schudden. Is in tegenstelling tot bovengenoemde renners nog tweedejaarsbelofte.

Enzo Leijnse (opleidingsploeg Team DSM)

Ook Enzo Leijnse heeft na dit jaar nog twee seizoenen te gaan bij de beloften. De Noord-Hollander kwam met mooie adelbrieven over naar de beloften. In 2019 eindigde Leijnse op het wereldkampioenschap tegen de klok voor junioren als tweede, terwijl hij na een sterke wegwedstrijd als vierde over de streep kwam. Een jaar eerder wist hij te zegevieren in de hoogaangeschreven Zwitserse juniorenkoers Grand Prix Rüebliland. In zijn eerste twee jaar bij de beloften heeft Leijnse nog niet echt mee kunnen doen om de overwinning, maar zijn talent kan uiteraard niet verdwenen zijn. Leijnse was eerst een schaatser, maar op zijn vijftiende heeft hij definitief voor de fiets gekozen. Hoopt uit te groeien tot een renner voor meerdaagse wedstrijden.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Michel Wuyts: ‘Op de weg is Van Aert de betere van Van der Poel, in het veld is het andersom’

Althans, dat is wat Michel Wuyts stelt. Volgens de voormalig-commentator van Sporza hebben Eli...

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Meer zoals dit

Interview | Michel Wuyts: ‘Op de weg is Van Aert de betere van Van der Poel, in het veld is het andersom’

Althans, dat is wat Michel Wuyts stelt. Volgens de voormalig-commentator van Sporza hebben Eli...

6 ‘Transfer steals’ die in 2023 met zekerheid gaan verrassen

1) Chris Harper Bij Team Jumbo-Visma zijn de plaatsjes schaars en daarom was er voor...

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...